Actualització del sistema operatiu a l'Òmnia Colectic
Actualització del sistema operatiu a l'Òmnia Colectic. Autor: Oficina Tècnica i de Dinamització. 2021. Llicència: BY-SA.

Aquesta iniciativa respon al compromís i l’aposta de la Secretaria de Polítiques Digitals pel programari lliure i per la lluita contra la bretxa digital, i té com a objectiu mantenir l’equipament dels Punt TIC actualitzats i segurs davant de possibles perills de seguretat i d’obsolescència.

Al 2018, la Generalitat va renovar el maquinari de bona part dels Punt TIC. Tant la Secretaria de Polítiques Digitals com la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària, en el cas dels Punts Òmnia, van adquirir nous ordinadors per cedir-los als Punt TIC i donar un nou impuls a la Xarxa. Així, un total de 268 centres van actualitzar el seu equipament

Sistema operatiu Ubuntu, programes i eines

Els equips comptaran amb un sistema operatiu Ubuntu, en la seva darrera versió de manteniment de llarg termini LTS (20.04), i amb una actualització dels programes i eines que porta instal·lats. D'aquesta manera, s’incorporen millores com:

  • Entorn d’escriptori Gnome, més actual i optimitzat, i visualment més modern i atractiu.
  • Usuaris “congelats”, per a garantir la protecció de dades de les persones participants i evitar problemes de seguretat.
  • Nous programes de gestió, educació i ofimàtica adaptats a les versions més actualitzades.
  • Suport remot optimitzat més segur i robust.

La nova versió d’aquest programari s’ha posat a prova durant una experiència pilot realitzada en diferents Punt TIC, contrastant el seu ús i funcionalitats en entorns reals en funcionament. En el seu disseny s’han tingut en compte, a més, les demandes, necessitats i aportacions que les persones dinamitzadores ens han traslladat durant aquesta prova.

L’Oficina Tècnica i de Dinamització de la Xarxa Punt TIC ofereix acompanyament, formació i suport a totes les persones dinamitzadores i a les seves entitats. Durant els propers dies l’empresa de manteniment contactarà amb els punts implicats per tal de concretar el dia i hora per procedir a la instal·lació.

Tant si el Punt TIC ha renovat equips o no, dins el Campus de formació de la Xarxa Punt TIC trobareu a la vostra disposició el Curs d’acollida, adreçat a totes les persones que s’incorporen com a dinamitzadores o que vulguin conèixer el funcionament i els avantatges de formar part de la Xarxa.

Participació en la Xarxa Punt TIC

Per accedir a l’equipament, cedit per la Generalitat, les entitats gestores dels Punt TIC han hagut d’acreditar la seva iniciativa i implicació en projectes digitals, la seva voluntat de servei a la ciutadania, l’existència de personal dinamitzador, l’impacte social de la seva activitat i la interacció amb altres actors de l’entorn. La cessió de maquinari té en compte el grau d’implicació i la participació a la Xarxa Punt TIC, la utilització dels recursos que aquesta ofereix i el compromís amb els seus valors, com són la promoció de l’ús de programari lliure, el foment de la innovació social digital i l’impuls de les vocacions STEM.

L’Oficina Tècnica i de Dinamització fa seguiment de l’activitat de la xarxa per atendre les necessitats dels seus membres, oferir-los el seu suport i identificar noves oportunitats de futur.