Alumnes de l'institut del Pont de Suert a l'Alta Ribagorça han posat en pràctica els seus projectes makers a través de la fabricació digital amb l'ajuda del punt TIC.

En Carles Roca, dinamitzador del punt TIC Alta Ribagorça, entrevistat per Lleida Pirineus TV
En Carles Roca, dinamitzador del punt TIC Alta Ribagorça, entrevistat per Lleida Pirineus TV.

S'ha fet ressò d'aquesta iniciativa Lleida Pirineus TV on alguns alumnes han explicat els seus projectes. L'Anna Pinassa, estudiant de 2n de Batxillerat, explica que el seu projecte de recerca que ha consistit en el disseny i impressió d'una pròtesi simulada d'una mà. Ha fet diverses entrevistes amb la col·laboració de l'entitat 'Ayúdame 3D' per atendre la realitat de les persones que tenen amputacions. "M'he trobat algunes dificultats a l'hora de trobar les peces per a construir el disseny però ho he resolt amb l'ajuda d'internet i d'en Carles, dinamitzador del punt TIC", afirma Pinassa. En un futur, vol estudiar enginyeria biomèdica.

En Carles Roca, tècnic del Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça, afegeix que les màquines treballen per si soles, però necessites tenir un disseny o saber dissenyar les peces. Aquesta màquina utilitza el programari lliure Blender per a el disseny de les peces i després es traspassen a un programa d'impressió 3D perquè la impressora pugui interpretar-ho i imprimir-ho. Després d'aquesta experiència amb l'alumnat, la idea, és habilitar un servei perquè qualsevol persona de la comarca vulgui fer-la servir i fer accions divulgatives.

Un altre projecte que ha gaudit del maquinari del punt TIC, ho expliquen Aleix Trogal, Luis Mihai i Maksym Stanislavskyy, estudiants de 1r de Batxillerat. Es tracta d'una idea de mini satèl·lit de la mida d'una llauna amb diferents mòduls com temperatura, pressió o altura que es llençarà des d'Igualada i arribarà fins a 1.000 metres. El projecte forma part d'un concurs de l'Agència Aeroespacial Europea al que s'han presentat alguns joves del territori. Si és seleccionat, ho llençaran el 26 de març.