Les propostes dels Punt TIC per seguir fomentant l’ús de les TIC
Les propostes dels Punt TIC per seguir fomentant l’ús de les TIC. Author: Pexels. License: BY-SA.

Seguint la crida de la societat civil amb el moviment #JoEmQuedoACasa per la situació excepcional a causa del coronavirus, molts equips tècnics dels Punt TIC segueixen treballant des de casa fent teletreball i oferint activitats formatives a les seves persones usuàries. Vols conèixer-les?

Aprenent ofimàtica en línia

El Punt TIC-Òmnia CPS Francesc Palau del Prat de Llobregat, ens anima a treballar des de casa l'ofimàtica amb l'eina Touch Typing Study per a practicar la mecanografia amb el teclat. 

Touch Typing Study és un lloc web d'aprenentatge gratuït fàcil d'usar, dissenyat per a ajudar-te a aprendre, practicar i millorar la velocitat i la precisió amb les quals escrius amb el teclat. Consta de 15 classes, una prova de velocitat i jocs amb els quals pots aprendre a mecanografiar pas a pas, controlar el teu nostre propi progrés mentre ens divertim.

Al Punt TIC Palau Solidari han obert un canal de Telegram per a les persones usuàries del punt on traslladaran algunes activitats en línia amb Google Classroom. Des d'allà, estan oferint formacions en linia al seu alumnat, com per exemple, la formació de LlibreOffice segueix tota l'activitat amb aquesta eina a través del videotutorials.

Altres formacions les estan realitzant mitjançant el correu electrònic amb petites propostes i projectes, com és el cas de les càpsules ACTIC, programació i codi o fotografia i mòbil. Concretament, al curs de fotografia, tenen un Challenge per votar la millor foto que fan els alumnes cada setmana.

A l'Òmnia Riudoms, ens animen a practicar  aspectes bàsics del processador de textos amb el manual en línia Livemanual.info. A través d'uns capítols molt senzills podem treballar les eines de programari lliure del LlibreOffice

Estimulant la ment i el cos 

Davant la situació d'estat d'alarma en què es trobem a causa del Coronavirus, és important que ens mantinguem tranquil·les i tinguem cura dels nostres familiars. Vivim dies d'incertesa que reclamen la nostra capacitat d'adaptació i la responsabilitat col·lectiva.

Per ajudar-nos, des de l'Omnia Solsona ens comp algunes propostes i jocs per exercitar la nostra memòria i estimular les nostres ments. Els podeu trobar aquí.

Al Punt TIC-Òmnia CPS Francesc Palau del Prat de Llobregat cada dia a través del seu Twitter, ens ofereix una idea per estimular la ment i el cos. Voleu fer exercici a casa? Ens recomanen la web Cyclingathome.com. I si voleu treballar una mica el vostre cervell, amb aquest Sudoku virtual podeu fer-ho!.

També en aquesta línia, des de Sant Feliu Innova, estan gestionant el disseny d'una comunitat per a la gestió del benestar en temps de COVID-19. La idea és crear una comunitat que pugui aportar de manera virtual a les persones ciutadanes els seus coneixements a nivell sobre activitat físicagestió de l'estrés, del tempsalimentació saludable, etc. Aquí podeu conèixer més. I han creat un canal de Telegram per a tothom que vulgui implicar-se.

Aprenent a programar virtualment

Les dinamitzadores dels Punts Òmnia Salut Alta de Badalona, Francesc Palau i Torrelles de Llobregat han unit esforços el dilluns 23 de març amb una formació en línia per la creació de jocs per a infants de 8 a 12 anys a través d'Scratch. Aquí podeu recuperar-la.

Creativitat, art i música

L'art i la música ens anima sempre a mantenir l'ànima ferma. Per això, des de l'Òmnia Sant Roc de Badalona han obert un canal de YouTube on aniran compartint vídeos, cançons i documentals en obert. A més, ens animen a participar afegint propostes a l'apartat de comentaris.

Una altra proposta creativa, ha estat la del Punt de Servei Solidari del Raval. S'han sumat al repte #JoEmQuedo a casa amb un concurs fotogràfic amb el lema "Mis zapatillas de estar por casa" per a professors/es i alumnes. Podeu veure-ho aquí.

A més, han llençat un Certamen de Relats Curts. Podeu participar aquí.

Des del gòTIC de Tàrrega, ha tingut una gran idea. Han creat aquest Wordpress on cada dia van llençant reptes-experiències per seguir fent ús de les TIC durant aquest temps de confinament, compartir-ne els fruits i socialitzar-nos una mica. Van compartint tot el que fan amb el hashtag #EnsEnsortirem.

També s'han sumat als challenge fotogràfics el grup de fotografia del Punt TIC Palau Solidari. Cada setmana llencen un nou tema i han creat aquest blog perquè puguem gaudir de les fotografies que van penjant els seus alumnes.

La Biblioteca de Cardedeu han posat en marxa la iniciativa #labiblioacasa i estan seleccionant propostes culturals i artístiques d’arreu per ajudar a passar en família el confinament. Aquí podeu trobar-les.

Des de l'SmartCentre de Santa Bàrbara han impulsat un concurs d'eslògans motivadors juntament amb la Regidoria de Cultura del poble. A més, celebraran el seu Sant Jordi particular d'una manera ben diferent animant als infants del territori a participar al concurs online Escut de Sant Jordi. Al seu canal d'Instagram trobareu més informació!

Propostes pels més petits/es de la casa

Voleu que els vostres fills i filles aprenguin continguts acadèmics passant-s'ho bé? Des del Punt TIC-Òmnia CPS Francesc Palau del Prat de Llobregat ens ensenyen Quizizz, una pàgina web ( també té APP) on poden fer qüestionaris de diferents matèries per posar a prova el seu coneixement.

El Punt TIC de l'Alta Ribagorça han convidat a les famílies dels usuàries/es del telecentre a crear i compartir amb el grup un puzzle a través de la plataforma Jigsawplanet.comÉs una eina java per a crear trencaclosques online. És senzilla i àgil. Tan sols cal publicar una imatge, detallar el nombre de peces del puzle i triar quina serà la seva forma.

Aliances contra el coronavirus de la comunitat maker 

La comunitat maker de tot el territori estatal està unint forces contra el coronavirus i alguns Punt TIC també esteu aportant el vostre granet de sorra! Per exemple, des del Punt Òmnia-Colectic del Raval estan ajudant a imprimir viseres de protecció i tiradors per a les portes per a hospitals i centres sanitaris. 

També ho estan fent dinamitzadors/es del Punt Òmnia de Blanes i el Punt Òmnia de Torrelles del Llobregat i el Club Maker de Sant Feliu Innova. 

Des dels vostres Punt TIC teniu pensat alguna proposta en aquesta línia? Compartiu-les amb el hashtag #FemXarxaPuntTIC. També, ens les podeu fer arribar a oficina.tecnica[arrova]punttic.cat.