Warning message

The service having id "_mobile_whatsapp" is missing, reactivate its module or save again the list of services.

Curs gratuït: OPENDATA? Ús i creació de dades obertes a l’ESS

From 04/07/2019 - 16:00
to 11/07/2019 - 20:00
icona de so
Escolta l'article
veu dona | home
Imatge per difondre el curs d'Open Data
Imatge per difondre el curs d'Open Data. 2014. Source: Pixabay. Licence: BY-SA

El 4 i l'11 de juliol, Coòpolis, l'Ateneu Cooperatiu del Barcelonès organitza un curs sobre Open Data adreçat al sector de l'economia social i solidària per introduir eines de processament de dades i conèixer com funcionen a través de casos pràctics.

Objectius

Aquests tallers estan destinats a les entitats de l’ESS i també a les persones que tenen interès amb el sector de l’ESS. Els objectius de les sessions són:

  • Introduir conceptes bàsics sobre les dades obertes i les llicències no privatives
  • Explicar on es poden trobar les dades pertinents a la ciutat i a l’ESS
  • Donar exemples de casos d’èxit sobre l’ús de dades obertes
  • Fer una reflexió conjunta sobre les dades que utilitzem i generem per les nostres activitats
  • Introduir les eines per processar dades i conèixer com funcionen en un cas pràctic

Metodologia

Aquest paquet de treball consisteix en dues sessions de dues hores cada una. Cada sessió té una part informativa i una altra pràctica, col·laborativa. Cada sessió començarà amb una presentació informativa, introduint els conceptes, i després els participants aplicaran aquests nous conceptes a un exercici amb treball col·lectiu. Per la primera sessió, el treball consistirà en la cocreació d’un cas d’ús junts, i després la cerca de les dades. La part pràctica de la segona sessió tindrà una tindrà un exercici concret per netejar, manipular i visualitzar un conjunt de dades exemplars, utilitzant eines bàsiques de dades.

Contingut

El contingut més detallat de les sessions és com a continuació:

  • 4 de juliol de 2019 – Primera sessió: La importància i l’ús de les dades obertes amb casos d’exemples concrets. On es poden trobar dades obertes i quins són els formats, i el programari per manipular-les? Les plataformes de dades obertes i una introducció al projecte DADESS (Dades de l’ESS). Cocreació d’un cas d’ús exemplar i buscar dades pertinents.
  • 11 de juliol de 2019 – Segona sessió: Com es poden utilitzar dades obertes com a entitats de l’ESS, i quines dades tenim? Com podem manipular i processar les dades, utilitzant programari obert i lliure? Casos de participació a l’ecosistema de dades obertes, la promoció de DADESS i reflexió sobre les possibles aportacions dels participants. Cas pràctic de netejar, manipular i visualitzar dades. El curs tindrà una durada total de 4 hores distribuïdes en dos dies.

L’equip

Aquesta formació ha estat ideada i concebuda per l’equip de CollectivaT, cooperativa dedicada a donar serveis de coneixement lingüístic, territorial i tecnològic. Els responsables de la formació seran: Baybars Külebi: Investigador, desenvolupador i cofundador de Col·lectivaT. Té un doctorat en astrofísica de la Universitat de Heidelberg, i anys d’experiència com a consultor de dades. S’ha especialitzat a la mineria de dades i al desenvolupament de productes relacionats. Alp Öktem: Investigador i professor en la Universitat Pompeu Fabra, cofundador de Col·lectivaT. Té un doctorat en lingüística computacional de l’UPF i s’ha especialitzat al processament de llenguatge natural i a l’aprenentatge profund (deep learning).

Més informacions i inscripcions a través d'aquest enllaç.

Detalls del curs

Date: 
Thursday, 4 July, 2019 - 16:00 to Thursday, 11 July, 2019 - 20:00
Place:
Escola Lliure El Sol
Av. de les Drassanes, 3 Barcelona

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.