Concretament, es van fer 534 piulades amb el hashtag de la jornada, #JdIS13, des de 91 comptes de Twitter. Alguns dels missatges publicats en aquesta comunitat de microblogging difonien les paraules i declaracions dels ponents i d'altres generaven debat al voltant del que s'anava parlant a les taules rodones. També va ser una eina per donar l'opinió sobre els projectes exposats i felicitar els promotors de les iniciatives.
La Jornada de dinamització de la Internet Social, organitzada per la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació, se celebra cada any amb la voluntat de ser un punt de trobada dels dinamitzadors/ores de la Xarxa Punt TIC, així com d'altres professionals TIC.
Enguany va tenir lloc el 13 de desembre, al Mobile World Centre de Barcelona. Es va centrar en les noves maneres de treballar i hi van participar 127 persones. També es va poder seguir en directe per Internet. En total, es van produir 632 connexions a l'streaming durant tot el matí i el moment amb més usuaris connectats simultàniament va ser durant la intervenció de la Maite Moreno amb 30 "viewers".
Noves tendències en el món laboral
La trobada va començar amb la benvinguda del Cap del Servei de Societat de Coneixement de la DGTSI, Ricard Faura, i amb una Think Tank sobre les noves maneres de treball, eix temàtic de la jornada. Pedro Olivares, CEO de Salto con Red i TheFailcon; Maite Moreno, CEO de Mondayhappymonday; i Ignasi Alcalde, impulsor de la xarxa CoTalent de la UOC van explicar els projectes que porten a terme, així com el seu punt de vista sobre el present i futur del treball.
Pedro Olivares va parlar sobre emprenedoria, posant l'accent en que “no tothom està preparat per emprendre” i que cal preparació i suport per fer-ho. Va insistir en que fer el pas d'iniciar un projecte propi “no és fàcil” i va afirmar que abans de fer-ho “cal plantejar-se quin és el nostre risc assumible”.
Maite Moreno va començar la seva ponència sobre les noves tendències del futur del treball fent un repàs de la història del treball fins a arribar al moment actual en què “es busca l'auto-realització”. Segons ella, la iniciativa, la creativitat i la passió són les competències que es valoren ara.
La xarxa CoTalent va centrar l'atenció de la intervenció d'Ignasi Alcalde a la Jornada de la Internet Social. Va explicar que aquesta xarxa de la Universitat Oberta de Catalunya es basa en “la confiança, la col·laboració i el talent”.
El públic també va poder dir la seva i fer arribar preguntes als ponents de la Think Tank. Així, un dels temes tractats va ser com es pot ajudar als seus participants dels Punt TIC a adaptar-se a aquesta nova realitat. També es va parlar de les responsabilitats de les empreses amb el seu entorn, així com els seus treballadors, tot reivindicant que les empreses haurien de poder aprofitar el talent de les persones freelance, però amb un compromís ètic i social.
El coworking als Punt TIC
El segon boc temàtic de la Jornada de la Internet Social 2013 es va centrar en el coworking o cotreball, una nova pràctica en què diferents professionals comparteixen un espai físic amb les sinergies que això genera.
Durant els darrers mesos, alguns punts de la nostra xarxa han posat en marxa espais de coworking i dos d'ells van compartir la seva experiència a la jornada. Així, l'alcalde de Riba-roja d’Ebre i conseller de Noves Tecnologies del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Antonio Suárez, va parlar sobre el projecte “Enxarxa't” i va afirmar que “el coworking rural és una nova tendència amb gran potencial”. Jordi Bassaganyes, per la seva banda, va exposar el cas del Centre d'empreses de Les Preses, que també aposta pel coworking. Va assenyalar que es tracta "d'una nova modalitat de treball, que pot fomentar l'interès a la comarca de La Garrotxa".
Aquestes experiències demostren que el coworking s'ha estès pel territori català. De 15 espais de coworking al 2010, s'ha passat a 134 només a Barcelona. Amb la voluntat d'esdevenir una plataforma col·laborativa que aglutini els projectes dels espais de coworking s'ha creat l'associació CoWoCAT, que precisament es va presentar a la JdIS13. L'encarregada de fer-ho va ser Andrea García, promotora d'aquesta iniciativa.
Foment de la innovació i l'emprenedoria
Al tercer bloc temàtic, es van compartir tres bones pràctiques de promoció de l'emprenedoria, dues d'elles portades a terme des de telecentres de la nostra xarxa.
Elies Bosch, tècnic de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de la Granadella a les Garrigues, va explicar un projecte que estan portant a terme amb l'objectiu de lluitar contra el despoblament i el envelliment de la població. Es tracta de fomentar el que anomenen “oliturisme” i el teletreball. Va afirmar que "l'oli pot atreure el turisme al municipi i les TIC són una oportunitat per promocionar-lo".
Tot seguit va ser el torn de Carme Badia, responsable Informàtica i Noves Tecnologies de l’Ajuntament de Tremp, que va explicar com formen els/les joves en disseny gràfic i gestió de la identitat digital, a través del programa "Crea, Incuba, Emprèn". La incubadora de Tremp és un espai de coworking, amb formació sobre e-commerce, cooperativisme i gestió econòmica.
Per acabar el bloc, Susana Ferrer, responsable del projecte Girona Empren, va explicar com funciona aquest servei de suport a la creació d'empreses de l'Ajuntament de Girona. Treballen amb la premissa de que "les idees, la viabilitat i l'equip emprenedor són les tres bases de l'emprenedoria" i ajuden a crear entre 70 i 80 empreses l'any.
Les xapes, un toc de color i una eina de trobada
En el moment de fer la inscripció els/les assistents es van trobar amb un petit dilema: A sobre de la taula tenien diferents xapes i n'havien de triar una o dues. Per decantar-se per una o l'altra, s'havien de fixar en la paraula clau o hashtag que portava cada xapa i decidir amb quina d'elles se sentien més identificats/des.
Aquestes xapes van servir després per dinamitzar el networking, on les persones amb els mateixos interessos van poder intercanviar idees i explicar projectes.
Aviat compartirem les presentacions dels ponents i un vídeo-resum de la jornada. Ara com ara, podeu gaudir d'algunes imatges de la jornada: