Els ultraportàtils
Els ultraportàtils.

Com és sabut, el projecte OLPC es proposa la construcció d'ordinadors de baix cost (100 dòlars) per tal de fer arribar un ordinador a cada nen i nena dels països menys desenvolupats, com a via per eliminar l'escletxa digital mundial i fomentar l'ús dels ordinadors en aquests països. El projecte ha passat per diverses fases i inicialment no ha aconseguit de fabricar ordinadors al preu anunciat, que de moment s'ha quedat al doble: 200 dòlars. I s’ha engegat una campanya en què es paguen dos d'aquests ordinadors sobre la base que quedar-se’n un i d'enviar l’altre gratuïtament a organitzacions dels països poc desenvolupats. Malgrat tot, els responsables de la Fundació OLPC creuen que l'any 2010, amb l'augment de comandes i l'experiència acumulada es podran reduir costos i fabricar efectivament els ordinadors a 100 dòlars tal com estava projectat. Tot i els problemes, doncs, sembla que el projecte OLPC seguirà endavant.

El fet és que, al marge de línies d’actuació especials com les que ha emprès la Fundació OLPC, ara resulta que la informàtica personal s'adreça justament cada cop més als ordinadors de petit format (pantalles de 10’ o menys), de baix cost (entre 200 I 500 €) i de pes molt limitat (entorn del quilo). I no pas explícitament per afavorir la difusió de la informàtica entre els països amb menys equipaments, sinó a les mateixes societats més informatitzades sobretot per fer possible la mobilitat i la connectivitat des de gairebé tot arreu.

El primer que va presentar un ordinador ultraportàtil i low cost va ser Asus, amb el seu model Asus Eee. Però ha tingut notables seguidors: Acer, Dell, HP, l’iniciador de la moda, Asus, amb nous models que superen el primer, i molts d’altres que podeu descobrir en qualsevol visita als establiments d’informàtica. I a l’hora de triar s’ha de fer allò de sempre: pensar en què es farà servir, comprovar el pes real, fer-se càrrec dels diferents sistemes de connectivitat, mirar la durada de la bateria, fixar-se en la capacitat del disc… i, evidentment, en el preu. Però encara hi ha un altre factor a tenir en compte que és el sistema operatiu. En aquest segment dels ultraportàtils, el rei és Linux que, a més, ajuda a abaratir-ne el preu. És tan gran el domini de Linux que per contrarestar-lo Microsoft acaba d’anunciar que mantindrà la possibilitat d’instal·lar Windows XP Home en els ultraportàtils fins al juny del 2010, un any més tard que a la resta d’ordinadors.

En els temps que corren segur que el camí dels ultraportàtils tot just acaba de començar. De manera que l’any 2009 (o potser la temporada de Nadal que s’acosta) serà probablement l’inici de la seva difusió massiva. Es tracta, doncs, d’un nou recurs que a partir d’ara valdrà la pena de tenir en compte.