Les fake news és que tenen aparença de veritat però no ho són
Les fake news és que tenen aparença de veritat però no ho són. Author: Pexels. 2021. License: BY-SA.

La gran dificultat de les fake news és que tenen aparença de veritatEn l'actualitat, aquestes notícies falses circulen per la xarxa amb la intenció de manipular als internautes, conduint hàbilment a l'error per a desprestigiar. 

Poden venir d'un mitjà de comunicació controlat per foscos interessos o poden sorgir “espontàniament” i transmetre's de manera viral. Normalment tenen temàtiques molt determinades, que podem agrupar en diferents blocs: polítiques, internacionals, guvernamentals, relacionades amb productes o empreses, personals. Així doncs, el primer senyal d'alarma és el fet de rebre una notícia suposadament rellevant que NO està en els mitjans de comunicació.

Consells per a esquivar-les

1. No confondre-les amb informació publicada en llocs satírics, com per exemple El Mundo Today: Com a persones usuàries, com podem descobrir si estem davant d'una informació veraç, falsa o en to d'humor? A continuació repassarem alguns indicis que poden facilitar-nos aquesta tasca: No confondre amb llocs satírics, com per exemple El Mundo Today. Curiosament, el terme fake news va néixer a l'albor de l'èxit d'aquesta mena de portals, l'objectiu dels quals és oferir una visió satírica sobre un fet concret. 

2. Verificar la font de procedència del portal: Existeixen cercadors per a detectar la procedència del portal de possibles notícies falses. Per exemple, Whois.icann.org o who.is et permetran esbrinar la data de creació del lloc. No és determinant per a les fake news, però si el contingut procedeix de països susceptibles de ser aliens al contingut tractat, o inclou algun terme sospitós, posa'l en quarantena. 

3. Mirar l'ubicació del servidor: Una altra pràctica per a descobrir fake news és recelar de llocs webs situats en paradisos fiscals o altres països de dubtosa reputació: eines com mustat t'ajudaran a esbrinar on està allotjat un domini.

4. Estructura i escriptura: Errors gramaticals, fonts, backlinks… qualsevol indici és bo per a destapar a una fake news. Pot ser que els errors gramaticals tinguin cert toc d'humor, o simplement facin sagnar els teus ulls. Quan vegis un, sospita!

5. Fixar-nos en com està escrit el propi contingut: Es tracta d'un contingut alarmista o apocalíptic? Posa en risc la reputació del protagonista de la història? A vegades existeixen raons ideològiques per a publicar un contingut fals… Sobretot si està lligat amb un esdeveniment de summa importància per a la seguretat, alguna cosa que en línies generals sempre estarà contrastat per les autoritats competents.

6. Buscar en Google o en pàgines especialitzades en plagi: En realitzar una cerca a Google, podem veure quin tipus de suports s'han fet eco d'una informació, podent extreure un patró per a determinar la veracitat (o no) d'una informació. Així mateix, existeixen nombrosos recursos en línia que ens permetran detectar si un text ha estat publicat en altres suports, com per exemple Plagiarisma.Net o FairShare.

A més a Google trobareu unes quantes aplicacions o extensions que filtren els continguts i detecten si es tracta d’una notícia potencialment falsa o no. Alguns exemples: Fake News Detector, ZenMate SafeSearch and Fake News Detector, Fake News Blocker, etc.

7. Contrastar la informació amb la pròpia font: Per als professionals de la informació aquest últim aspecte no hauria de sonar aliè al seu dia a dia, si bé en aquests temps convulsos són molts els que han sacrificat els protocols en virtut de colpejar primer, generant risc de fake news.

8. Consultar a experts sobre la matèria a tractar: Una altra manera de contrastar la veracitat d'una informació és acudir a persones expertes en la matèria tractada. Lobjectiu és eliminar qualsevol ombra de dubte sobre el contingut a replicar. 

9. Evitar la síndrome clickbait: Un titular cridaner pot ser un reclam per a generar trànsit i, per tant, ingressos publicitaris, encara que el contingut al qual faci referència no aporti cap valor o sigui fake.

10. Desconfiar de llocs amb publicitat excessiva: Lligat al punt anterior, un suport amb formats publicitaris intrusius com popups o massa bigarrats pot ser susceptible d'allotjar fake news.