Del 10 al 16 de febrer, a la ciutat de Girona, s’oferiran engrescadores propostes per a promoure l’accés i la participació de nenes, noies i dones a la ciència, la tecnologia, l’enginyeria, les arts i les matemàtiques.

Imatge de dona
Imatge de dona. 2020. Tipus de lletra: Pexels. Llicència: BY-SA.

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona i de la Nena en la Ciència, que es commemora el pròxim dimarts 11 de febrer, aquest febrer, la ciutat de Girona tornarà a organitzar la Setmana de la Dona i de la Nena en la Ciència amb un munt de propostes per a promoure l’accés i la participació de nenes, noies i dones a la ciència, la tecnologia, l’enginyeria, les arts i les matemàtiques. En concret, les activitats es desenvoluparan entre el dilluns 10 de febrer i el diumenge 16 de febrer. Així doncs, el dimarts 11 de febrer, de 10 a 12 hores, hi haurà una jornada d’orientació laboral a l’auditori del Centre Cultural La Mercè, on alumnat de secundària, batxillerat i formació professional podrà compartir una estona amb investigadores gironines per a promoure les vocacions científiques i trencar els estereotips de gènere. Tot seguit, a les 19 hores, es projectarà la pel·lícula ‘El Teorema de Marguerite’ sobre la doctora Mei Calm Puig al Cinema Truffaut. El dimecres 12 de febrer, de 17 a 19.30 hores, es dinamitzarà un taller de creativació i tecnologies de fabricació 3D al 3Digital Manufacturing Lab, al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona. L’experiència barrejarà creativitat i innovació amb la voluntat d’entendre com es fabrica tot allò que ens envolta. El dijous 13 de febrer, de 18 a 19.30 hores, hi haurà una xerrada amb la doctora en història de l'art Lluïsa Faixedas a la Biblioteca Carles Rahola. La trobada posarà el focus en apropar l’A d’STEAM i descobrir què han aportat les dones a la història de l’art. El divendres 14 de febrer, de 15 a 19 hores, s’impulsarà una jornada de portes obertes a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) per a conèixer l’espai i les principals línies de recerca de l’equip investigador del centre de recerca biomèdica. El dissabte 15 de febrer, de 10 a 12 hores, es dinamitzarà un matí de jocs de taula amb investigadores i científiques de la Universitat de Girona a La Marfà. Així mateix, de 10 a 13 hores, es farà un taller de cianotípia per a aprendre a fer fotografies sense càmera, només amb la llum del sol, mentre es coneix la figura de la científica creativa Anna Atkins, a l’ERAM - Escola Universitària de les Arts.

Paral·lelament, del dimarts 28 de gener al dimarts 4 de març, es podrà trobar pels carrers l’exposició ‘Ciència D.O. Girona: les nostres veïnes, les nostres científiques’. La mostra expositiva recull diverses trajectòries professionals de dones de la ciutat de Girona i apropa diferents camps de recerca científica a la ciutadania. De la mateixa manera, del dilluns 10 de febrer al diumenge 16 de febrer, l’emissora municipal Girona FM emetrà una programació especial amb motiu del Dia Internacional de la Dona i de la Nena en la Ciència: el dilluns 10 de febrer a les 9.45 hores a ‘El primer cafè’, el dimarts 11 de febrer a les 11.05 hores a ‘Els 4 Rius’, el dijous 13 de febrer a les 11.05 hores a ‘Els 4 Rius’ i el divendres 14 de febrer a les 10.05 hores a ‘Girona a fons’.

Les persones interessades poden apuntar-se a través d’aquest enllaç en línia.