El passat divendres 13 de juny, al matí, la Xarxa Punt TIC va celebrar una nova edició de la seva trobada anual a l’Espai Bital, a la localitat de L’Hospitalet de Llobregat. La Jornada de Dinamització de la Internet Social 2025 va comptar amb prop d’un centenar de persones participants que van gaudir d’un bonic espai d’intercanvi, de creixement i de gaudi al voltant de la capacitació digital i de la innovació social digital. En aquest sentit, les competències digitals i la seva vinculació amb els Punt TIC van ser l’eix central del programa de la trobada anual de la Xarxa Punt TIC i van protagonitzar ponències, tallers, xerrades, activitats i moltes sorpreses més.
Així doncs, la Jornada de Dinamització de la Internet Social 2025 va començar amb el procés d’acreditació de les persones participants, que van rebre un obsequi molt especial: un NecesserTIC. El 9 de febrer de 2024, en el marc de la celebració del Dia Internacional de les Dones i de les Nenes en la Ciència, es va presentar el NecesserTIC - NTIC, un projecte d’innovació social digital del Punt TIC Smartcentre de Santa Bàrbara i l’Ajuntament de Santa Bàrbara, amb el suport de la Xarxa Punt TIC i de l’i2CAT. La iniciativa té com a objectiu trencar amb els estereotips de gènere i fer-ho especialment dins de l’àmbit de la tecnologia. Mitjançant el canvi de perspectiva de l’objecte, es vol promoure la visibilitat de la dona, el seu talent i les seves capacitats dins del sector tecnològic. Enguany, a la Jornada de Dinamització de la Internet Social 2025, es van repartir prop d’un centenar d’unitats del NecesserTIC, que al llarg d’un any de projecte ha sumat més d’un miler de rèpliques.
Una de les novetats de trobada anual de la Xarxa Punt TIC va ser la moderació, que va anar a càrrec de la periodista i humorista Ana Polo, qui va donar un toc dinàmic i fresc a l’esdeveniment i va alertar al voltant de les persones que van tranquil·lament pel món amb el telèfon mòbil a la butxaca i la llanterna encesa. La benvinguda institucional de la Jornada de Dinamització de la Internet Social 2025 va anar a càrrec de Sandra Ruiz Peralta, directora general d’Economia i Societat Digitals, i Mónica Acebo Pérez, cap del Servei d’Inclusió i Capacitació Digital. «Volem capacitar la ciutadania a fer un ús responsable de les noves tecnologies. En aquest objectiu, els Punt TIC teniu un paper clau. Sou els nostres ulls al territori. Sou les nostres orelles al territori. En definitiva, sou una peça clau dins de l'ecosistema digital català», va afirmar Sandra Ruiz Peralta, directora general d’Economia i Societat Digitals. «Penso fermament que la tecnologia no va només de màquines i d'algoritmes. La tecnologia ha de ser una gran màquina de capacitació i una gran màquina d'empoderament de les persones d’arreu del territori», va afegir Mónica Acebo Pérez, cap del Servei d’Inclusió i Capacitació Digital.
Tot seguit, es va portar a terme la taula rodona ‘Estratègies per acompanyar la ciutadania en transformació digital’, on es van compartir experiències i reflexions sobre les competències digitals des d’una perspectiva local, nacional i internacional. Sota la moderació de l’Ana Polo, hi van intervenir Stefano Kluzer d’All Digital, qui va explicar que «La Xarxa Punt TIC forma part d'All Digital, una agrupació d'entitats i d'institucions europees que treballem, difonem i apropem les competències digitals de la mà del marc competencial DigComp», i Montse Guitert Catasús, catedràtica dels estudis de psicologia i ciències de l’educació de la Universitat Oberta de Catalunya, qui va exposar que «Estem desplegant un nou ACTIC que està sota el paraigua del DigComp i que, per exemple, incorpora la intel·ligència artificial, i com aquesta nova tecnologia està impactant fortament en les competències digitals». També, hi van intervenir Guillem Porres Canals, representant de Somos Digital i de la Fundación Esplai Ciudadanía Comprometida, qui va anunciar que «Un dels grans reptes en l'àmbit competencial és com les persones entenen aquesta necessitat. Hem de potenciar el vincle emocional entre els marcs competencials i allò que les persones volen i necessiten», i Laura Copete Trujillo, responsable d’inclusió digital de Barcelona Activa, qui va compartir que «Malauradament, la ciutadania no sap quin és el seu nivell competencial. Sovint, pensem que per tenir un dispositiu digital el sabem utilitzar. Cal conscienciar la ciutadania de la importància de la formació per poder fer un ús crític, responsable, conscient i segur de la tecnologia».
Després d’un breu torn de preguntes sobre el DigComp, els 20 anys de l’associació Somos Digital, el nou model d'ACTIC i el Test de Competències Digitals, es va fer una bonica fotografia de família. Seguidament, es va iniciar la pausa-cafè, un moment molt especial per fer xarxa, intercanviar sensacions i descobrir més sobre la comunitat de la Xarxa Punt TIC. En aquest punt de la Jornada de Dinamització de la Internet Social 2025, es va poder gaudir d’una altra de les novetats de la trobada anual de la Xarxa Punt TIC: una fira expositiva de catorze iniciatives, projectes i activitats impulsades pels Punt TIC i vinculades a les competències digitals. La voluntat de la fira expositiva va ser conèixer de primera mà unes experiències innovadores i transformadores.
A continuació, es van dinamitzar de manera simultània un debat i quatre tallers pràctics, que van permetre posar en pràctica propostes engrescadores per a treballar les competències digitals. En concret, es va oferir el taller ‘Data Detox Kit’ de la mà de DonesTech, Canòdrom i Oficina Tècnica i de Dinamització de la Xarxa Punt TIC, on es va compartir un llistat d’eines i de recursos de programari lliure per a repensar l’ús que es fa d’Internet i es va aprofundir al voltant del benestar digital, la privacitat de dades i la seguretat. També, es va portar a terme el taller ‘Aprèn a allargar la vida del teu ordinador’ de la mà de la Universitat Politècnica de Catalunya i Pangea, on es va intentar perdre la por d’arranjar els dispositius digitals i es va aprendre a prolongar la seva vida útil fent front a l’obsolescència programada. Així mateix, es va oferir el taller ‘Guanya el Hacker’ de la mà de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, on es va organitzar una dinàmica per obrir el debat sobre els hàbits dins de l’entorn digital que va permetre comentar experiències en primera persona vinculades als riscos d’Internet. De la mateixa manera, es va portar a terme el taller ‘Fedivers i xarxes de comunicació alternatives’ de la mà de persones expertes en el fedivers i Colectic, on es va realitzar un joc participatiu que va permetre visualitzar el recorregut de les dades des d’un satèl·lit fins a arribar als ordinadors o als telèfons mòbils, es va reflexionar sobre la importància dels servidors i de qui emmagatzema la nostra informació i es va introduir el fedivers, un univers de xarxes federades i descentralitzades com Mastodon, Pixelfed, PeerTube o Lemmy. En últim lloc, el debat ‘Punt TIC ‘influencer’: protagonista de l’oferta formativa per a la ciutadania’ va presentar diverses iniciatives que treballen les competències digitals com, per exemple, ‘Més Digitals’ i ‘UOC Rural Digital’ que poden esdevenir grans oportunitats de col·laboració per als Punt TIC.
Finalment, l’Ana Polo va acomiadar la Jornada de Dinamització de la Internet Social 2025, que va concloure amb un missatge de caliu, d’agraïment i de reconeixement cap al Ricard Faura, anterior cap del Servei d’Inclusió i Capacitació Digital, que recentment s’ha jubilat. La projecció d’un emotiu vídeo sobre la trajectòria d’en Ricard Faura al capdavant del programa de la Xarxa Punt TIC i un saborós pastís van tancar la trobada.
La Jornada de Dinamització de la Internet Social 2025 a X
La Jornada de Dinamització de la Internet Social 2025 a Instagram
La Jornada de Dinamització de la Internet Social 2025 a Flickr
La Jornada de Dinamització de la Internet Social 2025 a YouTube. Resum
La Jornada de Dinamització de la Internet Social 2025 a YouTube. Part 01
Benvinguda Institucional
La Jornada de Dinamització de la Internet Social 2025 a YouTube. Part 02
Taula Rodona ‘Estratègies per acompanyar la ciutadania en transformació digital’
La Jornada de Dinamització de la Internet Social 2025 a YouTube. Part 03
Debat ‘Punt TIC ‘influencer’: protagonista de l’oferta formativa per a la ciutadania’
La Jornada de Dinamització de la Internet Social 2025 a YouTube. Part 04
Comiat Institucional
La Jornada de Dinamització de la Internet Social 2025 als mitjans de comunicació:
-Metadata: Jornada de Dinamització de la Internet Social 2025
-Xarxanet: Jornada de Dinamització de la Internet Social 2025
-Xarxanet: Les competències digitals centraran la Jornada de Dinamització de la Internet Social 2025
-Xarxanet: Una jornada per impulsar les competències digitals i el treball en xarxa