Fotografia de la sala, a la Jornada de dinamització de la Internet social 2011
Fotografia de la sala, a la Jornada de dinamització de la Internet social 2011.

Gairebé 200 persones vinculades a la Xarxa Punt TIC i Òmnia van participar divendres, 28 d'octubre, a la Jornada de dinamització de la Internet Social. Enguany, estrenàvem espai, la Torre Telefónica-Diagonal 00, i horari, ha estat una trobada només de matí. Les ganes d'aprendre de les experiències dels altres i de fer xarxa eren, però, les mateixes de sempre!

Lluís Castells, director d’empreses i administracions públiques a Catalunya de Telefónica; Violant Cervera i Godia, directora general d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Benestar Social i Família; i Carles Flamerich i Castells, director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament d’Empresa i Ocupació, ens van donar la benvinguda a l'acte.

La Violant Cervera va destacar el treball comunitari de la Xarxa Òmnia i va recordar que adaptar els Òmnia a les noves realitats és tasca de tots i totes. Carles Flamerich, per la seva banda, va subratllar la tasca d'inclusió territorial, social i laboral que realitzen els Punt TIC.

Tot seguit, Bruno Vilarasau, Director Gran Públic de Telefónica, va presentar el projecte Ciutadania 4.0, dins el qual va destacar algunes bones pràctiques sobre com s'organitza la ciutadania. Un del exemples triats va ser desdelamina.net, plataforma en què participen els Òmnia de la Mina.

 

#Jdis11 va ser el segon trending topic de Catalunya

La d'enguany ha estat la jornada que més presència ha tingut a les xarxes socials. Ja de bon matí, el Twitter treia fum als ordinadors portàtils i als mòbils dels i de les assistents. Així, vam aconseguir ser el segon trending topic a nivell català, és a dir, el nostre hashtag (paraula clau que tothom va fer servir per parlar de la jornada) va ser el segon més piulat durant el matí del divendres. Només ens va superar #pecesbarba.

Moltes de les persones que eren a la sala, van comentar les exposicions en directe, tant per informar les persones que no hi van poder assistir, com per generar conversa i debat entre els/les assistents connectats a la xarxa.

 

Ocupabilitat i inserció sociolaboral

Núria Perpinyà, de l'Oficina de Dinamització Comunitària, va moderar el primer bloc de la jornada, on van ser protagonistes la inserció sociolaboral i l'ocupabilitat.

Marisa Gliosca, de l’entitat Andròmines, ens va apropar a la realitat dels Punt TIC i Òmnia als centres penitenciaris, i Elia Raja i Sònia Costa van explicar el treball transversal que es realitza entre l'Òmnia Casal cívic Igualada-Montserrat i el programa Aprendre a Aprendre per tal de fomentar la inserció sociolaboral.

Mónica Acebo, de la DGTSI, va presentar el programa Connecta't, en què participen molts Punt TIC i Òmnia, i tot seguit vam conèixer l'exemple concret de l'aplicació d'aquest programa a l'Òmnia La Balconada de Manresa.

Una de les anècdotes de la jornada i de la qual es va parlar molt al Twitter va ser l'absència d'un dels ponents: L'Antonio Salazar havia de venir amb la Maria Tejada, dinamitzadora de l'Òmnia La Balconada, per explicar com s'ha aplicat el programa Connecta't en aquest Òmnia. Ell ha participat a les formacions del Connecta't i a d'altres activitats del punt i no va poder ser a la jornada perquè justament el dia anterior va trobar feina. Tothom se'n va alegrar molt! Va voler compartir la seva experiència amb tots nosaltres i va gravar un vídeo que vam poder veure després de l'exposició de la Maria.

 

Treball amb joves, zones rurals i innovació

Després d'un descans per esmorzar tots plegats, l'Anna Inglés, de l'Oficina Tècnica de la Xarxa Òmnia, va donar inici al segon bloc presentant al Josep Oliveras, dinamitzador de l'Òmnia de la Fundació Marianao de Sant Boi de Llobregat, que va començar preguntant-nos “A quants de vosaltres us han donat alguna vegada una oportunitat?” per seguir exposant el taller TicBoi per a joves que desenvolupen a l'Òmnia.

De la feina amb joves vam passar als Punt TIC de les zones rurals amb la Paloma Hernández i el Xavier Farré del Punt TIC del Solsonès i la Laura Villena, del Punt TIC de Lluçà. Són centres que des de les zones rurals porten a terme projectes innovadors de suport a l'emprenedoria, de col·laboració amb altres iniviatives, etc.

Després, va ser el torn de Jordi Colobrans de Citilab, que va presentar el projecte LaborLab, i del Daniel Marco, responsable de Promoció Industrial TIC de la DGTSI, que va parlar del foment dels perfils professionals de la Societat Digital.

 

Recursos i agraïments per a les persones dinamitzadores

La darrera exposició de la jornada va anar a càrrec de la Fundació Esplai. Laia Fauró i Isidre Bermúdez van presentar Employment Toolkit, una iniciativa europea que ofereix recursos als usuari/àries de telecentres per a la recerca de feina. També inclou material adreçat a dinamitzadors/ores, que realitzen una tasca de facilitadors/ores. Vam navegar per la plataforma web d'aquesta eina i vam conèixer l'itinerari que proposa per tal d'ajudar a les persones a trobar feina. Es tracta d'una iniciativa a nivell europeu, però que s'adapta a les necessitats i realitats de cada país.

La cloenda va anar a càrrec de Ricard Faura, cap del Servei de Societat de Coneixement, que va destacar la qualitat dels ponents, i Marta Jové, cap del Servei de Cooperació i Desenvolupament Social, que va posar en relleu la feina amb col·lectius en situació de risc que fan els Òmnia.

Per poder ampliar informació, en aquest enllaç trobareu les presentacions que van exposar els/les ponents.

La Generalitat de Catalunya s'ha fet ressò de la jornada amb aquesta nota de premsa.

Per acabar, aquí teniu algunes fotografies de la jornada!