Una vintena de persones membres de la comunitat de la Xarxa Punt TIC han participat en la setena trobada virtual que ha posat el focus en la sensibilització sobre les violències digitals.

Imatge de trobada virtual
Imatge de trobada virtual. 2024. Tipus de lletra: Xarxa Punt TIC. Llicència: Tots els drets reservats.

El passat dijous 21 de novembre, la Xarxa Punt TIC va viure una nova trobada virtual. La setena trobada virtual de l’any 2024 es va centrar en les violències digitals i va comptar amb una vintena de persones participants, entre elles, l’Alma Azul Colina i l’Amani Fadli Dokkali, guardonades en la darrera edició dels Premis DonaTIC, que organitza la Secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, a la categoria d’Estudiant TIC Formació Professional, i l’Alba Barrientos, que forma part de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya.

En primer lloc, l’Alma Azul Colina i l’Amani Fadli Dokkali van presentar dos dels seus projectes per a fer front a les violències digitals: ‘DalIA App’ i ‘Hollywood Nightmare’. ‘DalIA App’ és una eina d’intel·ligència artificial que detecta patrons de violència, propis i aliens, dins de les converses de les xarxes socials. De fet, Colina i Fadli van fer molta incidència en la necessitat d’abordar les violències digitals de manera innovadora. En aquest sentit, Colina i Fadli van compartir algunes dades estadístiques per tal de conscienciar sobre la importància de fer front a la problemàtica de manera transversal. Segons l’Observatorio Nacional de Tecnologia y Sociedad, el 15,2% de les dones han experimentat un assetjament reiterat per part de la mateixa persona i el 4,3% de les dones que ha experimentat un assetjament reiterat per part de la mateixa persona ha vist com la persona assetjadora publicava fotografies seves sense el seu consentiment. En aquesta línia, segons les Nacions Unides, la majoria de les nenes situen el primer assetjament a l’àmbit digital entre els 14 anys i els 16 anys i destaca que la violència online és igual de perjudicial que la violència offline. ‘Hollywood Nightmare’ és un videojoc que busca incidir en la manca de representació femenina dins del món dels videojocs. Així mateix, de la mà de l’univers cinematogràfic, incloent-hi els sets de ‘Barbie’, ‘Star Wars’ i ‘Matrix’, el videojoc crea un entorn saludable on no es promouen patrons de violència i on les noies es poden sentir representades. Colina i Fadli van destacar que es tractava d’un joc protagonitzat per dues dones, desenvolupat per dues dones i amb una mirada cooperativa i van ressaltar la importància de fer una tecnologia diversa i transformadora per a totes.

Tot seguit, l’Alba Barrientos va compartir la feina de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya i del grup de treball interdepartamental de la Generalitat de Catalunya que treballa per a fer front a les violències digitals. Barrientos va explicar que els principals objectius d’aquest grup eren coordinar l’elaboració d’un pla de treball, col·laborar en l’execució de campanyes, formar i capacitar sobre les violències digitals, compartir eines i recursos, detectar necessitats i oportunitats i comunicar i visibilitzar per tal de conscienciar i sensibilitzar la ciutadania. Barrientos va especificar que el grup de treball comptava amb persones membres dels departaments d’Empresa i Treball, Drets Socials, Interior i Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, l’Agència Catalana de Joventut, Cultura Digital, Fiscalia i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya. Paral·lelament, Barrientos va exemplificar que, des de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, es feien píndoles divulgatives sobre temàtiques diverses en funció de les necessitats detectades i que actualment s’estava treballant en qüestions com, per exemple, el ciberassetjament, els riscos de la intel·ligència artificial o la protecció de les persones menors. En aquest sentit, Barrientos va compartir tres eines, ‘stopncii.org’ i ‘take it down’ per a eliminar fotografies pujades a Internet sense el consentiment i ‘tabú, tu tries que t’hi jugues’ per a treballar sobre el sexting i el sexpreading amb les persones joves. Així mateix, Barrientos va insistir que calia sempre adaptar els continguts i els llenguatges a les persones destinatàries.