El ciberassetjament és una forma de violència i cal posar eines i recursos per a erradicar-lo i prevenir-lo, així com enfortir el suport mutu i crear espais de confiança on parlar-ne. 

Imatge de la sessió
Imatge de la sessió. 2024. Tipus de lletra: Xarxa Punt TIC. Llicència: Tots els drets reservats.

En el marc del Dia Internacional per a l’Eliminació de les Violències envers les Dones, Mèdia.cat, l’Observatori Crític dels Mitjans, va dinamitzar unes jornades de formació. En concret, el passat dijous 7 de novembre, la sessió es va centrar en el ciberassetjament a dones. El taller va comptar amb la participació de quatre dones expertes que van compartir experiències i reflexions al voltant de la problemàtica: l’advocada Laia Serra, la psicòloga Alba Alfageme, l’experta Selva Orejon i la periodista Sara González. Al llarg de la sessió, es va posar el focus en el fet que el ciberassetjament és un tipus de violència sistemàtica, que busca silenciar les dones i que cal donar una resposta. En aquesta línia, es va destacar la importància de fer pedagogia, de no naturalitzar comportaments i sobretot de no minimitzar l’impacte d’aquestes violències digitals, ja que pot ser igual o superior a les violències físiques per diversos motius com, per exemple, la falta de control a les xarxes, la creació d’espais hostils o l’afectació a la dignitat i a l’autoestima. Així doncs, les quatre dones expertes van coincidir en el fet que el ciberassetjament és una forma de violència que afecta com qualsevol altra violència i que cal posar eines i recursos per a erradicar-lo i prevenir-lo, així com enfortir el suport mutu i crear espais de confiança on poder parlar-ne. En aquest sentit, es van compartir algunes recomanacions dins de l’àmbit digital com, per exemple, incorporar el doble factor de verificació, reforçar les contrasenyes i tenir identificades les filtracions d’informacions. Finalment, es va parlar de la necessitat de desenvolupar un marc legal que abordi la qüestió, així com construir una cultura col·lectiva que penalitzi determinats comportaments. 

Paral·lelament, el passat dijous 14 de novembre, Mèdia.cat va organitzar una segona sessió formativa que va posar el focus en com parlar de la presumpció d’innocència sense desacreditar les dones víctimes de situacions de violència masclista i que va consistir en un intercanvi de recomanacions, recursos, consells i eines de la periodista Laia Mestre, l’advocada Sònia Ricondo, la periodista Magda Bandera i el periodista Enric Borràs.