En el marc del 25N, entrevistem l’Alma Azul Colina i l’Amani Fadli Dokkali, guardonades en la darrera edició dels Premis DonaTIC 2024 dins de la categoria d’Estudiant TIC Formació Professional.

Imatge dels Premis DonaTIC
Imatge dels Premis DonaTIC. 2024. Tipus de lletra: Secretaria de Polítiques Digitals. Llicència: Tots els drets reservats.

En el marc del Dia Internacional per a l’Eliminació de les Violències envers les Dones, una jornada clau per a mostrar el rebuig envers les violències que pateixen nenes, adolescents, joves i dones arreu del món i manifestar la necessitat d’abordar-les i de donar resposta de manera clara, directa i efectiva amb l’objectiu d’erradicar-les completament, entrevistem l’Alma Azul Colina i l’Amani Fadli Dokkali. Ambdues dones van ser guardonades en la darrera edició dels Premis DonaTIC, que organitza la Secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, dins de la categoria d’Estudiant TIC Formació Professional. Descobreix-les!

1. Quina és la vostra trajectòria dins del món de les TIC?

Alma i Amani: Recentment, hem finalitzat el Grau Superior en Desenvolupament d’Aplicacions Multiplataforma orientat a l'oci digital i als videojocs. En aquest sentit, al llarg dels nostres estudis, hem abordat sempre els nostres projectes amb perspectiva de gènere, ja que és per a nosaltres una qüestió clau que ens travessa dia a dia. En concret, dins del cicle, hem desenvolupat diferents projectes innovadors, com, per exemple, el projecte ‘DalIA App’, amb el qual vam ser guardonades amb el Premi DonaTIC, i el projecte ‘Hollywood Nightmare’.

2. Per vosaltres, què suposa haver rebut un Premi DonaTIC?

Amani: Per nosaltres, rebre el Premi DonaTIC és un orgull, ja que el reconeixement representa una recompensa a l’esforç i al treball. Així mateix, el guardó significa una gran empenta que ens permet continuar involucrant-nos en l'àmbit tecnològic amb més seguretat i amb menys pors, així com referma el nostre compromís de continuar treballant sabent que existeix la possibilitat ferma i propera de formar part d'aquest sector.

Alma: Personalment, em va inspirar molt veure que existeix una xarxa de suport, que sorgeix arran dels Premis DonaTIC. Per mi, el guardó significa un gran sentit d'identitat, ja que em reconec com a dona dins d’un sector clau com és el sector tecnològic. A més, li dona sentit a tota la feina que hem desenvolupat al llarg d’aquests anys al Grau Superior i li dona ales a totes les propostes i les iniciatives de futur que estem treballant.

3. Quina importància tenen les referents per a altres noies que es vulguin dedicar a les TIC?

Amani: Les dones referents són essencials perquè les noies no tinguin por d’endinsar-se en aquest món tecnològic, que no és només per a 'friquis' i on poden trobar molta diversitat i poden acabar trobant el seu lloc.

Alma: Dins de l’àmbit tecnològic, les dones referents són de vital importància per a nens i nenes, ja que elles els hi permeten imaginar un futur que els inclou, un futur del qual poden formar part. Actualment, la tecnologia travessa profundament la nostra societat i considero que ha de ser pensada per un grup heterogeni de persones per tal de construir un món més inclusiu. Crec que, per a les noies, pot ser un repte que els estudis estiguin formats majoritàriament per nois, però penso que cal no tenir por i buscar aliances amb altres noies.

4. I vosaltres, quines referents heu tingut?

Amani: Podria dir que les dones de la meva família sempre han destacat en un ‘món d’homes’. La meva mare va ser soldadora i la meva germana és enginyera aeroespacial i actualment treballa dins del món de la Fòrmula 1.

Alma: Tot i que jo no he tingut dones referents directes i concretes dins del sector tecnològic, comparteixo amb la meva companya, l’Amani, que la meva mare i la meva àvia sempre m’han inspirat i m’inspiren molt. A més, les meves companyes del Grau Superior m’han ajudat molt i les he sentit com a referents en molts moments. Veure que elles podien fer-ho i aconseguir-ho em feia creure que jo també superar els reptes amb èxit i determinació.

5. Per últim, ens podeu explicar el vostre projecte per a prevenir les violències masclistes?

Alma i Amani: La violència de gènere dins de l'àmbit digital és una problemàtica que creix dia rere dia i que demana solucions innovadores. Anomenat ‘DalIA App’, el projecte consisteix en una eina d'intel·ligència artificial dissenyada per detectar patrons de violència verbal a les converses de les xarxes socials. La solució té com a objectiu abordar la dificultat d'identificar la violència de gènere en entorns digitals i contribuir als Objectius de Desenvolupament Sostenible 3, 4, 5, 9 i 10, que estan relacionats amb la salut, l'educació o la igualtat de gènere.

Així doncs, es tracta d'una eina basada en intel·ligència artificial capaç de llegir i reconèixer patrons de violència verbal en converses digitals. A través d’estudis i anàlisis de comportaments basats en converses concretes, l'aplicació serà capaç d’identificar conductes violentes o agressives. La idea serà desenvolupar una aplicació mòbil que implementi aquesta intel·ligència artificial utilitzant una biblioteca de paraules i frases comunes. Aquest enfocament permetrà oferir una solució innovadora per abordar aquesta problemàtica des d’una perspectiva tecnològica i inclusiva. Per fer servir l’aplicació, caldrà descarregar la conversa i l’eina analitzarà el diàleg paraula per paraula i com a resultat, donarà una resolució de si hi ha actituds abusives. També, per fer una tasca pedagògica i de reflexió, l'aplicació tindrà un apartat on les persones usuàries podran posar-se a prova i detectar moments on la seva actitud és agressiva o violenta quan es comunica als canals digitals.