El Parlament Europeu ha començat a treballar en una futura regulació de la intel·ligència artificial. La setmana passada, es va aprovar amb una àmplia majoria del Parlament Europeu la decisió d’iniciar les negociacions per a elaborar una nova llei que limitarà els usos abusius de la intel·ligència artificial. L’objectiu és garantir que els algoritmes i els models generatius estiguin controlats i supervisats per persones, així com que respectin les llibertats i els drets de la ciutadania sense obstaculitzar la innovació.
La nova llei, que es troba en fase de negociació i que es votarà durant el mes de juny, és el resultat d’un primer esborrany que la Comissió Europea va presentar l’any 2021. En aquest sentit, el nou document és més restrictiu que la proposta inicial i se centra especialment en els models generatius. Així doncs, la legislació requerirà a aquestes tecnologies més transparència, ja que els productes generats amb intel·ligència artificial hauran de ser identificats com a tals. La nova llei també insisteix en la protecció dels drets d’autor, obligant els models generatius a publicar quines fonts han utilitzat per a elaborar els continguts. No obstant això, Europa no vol limitar la innovació de les persones desenvolupadores. Per aquest motiu, les restriccions seran graduals en funció del camp en què s’apliquin i àmbits com la salut o els drets fonamentals hauran de passar més filtres.
Si el Parlament Europeu aprova la nova regulació, s’iniciarà una negociació específica amb cadascun dels estats membres. Un cop finalitzades les respectives negociacions, la nova regulació es votarà una darrera vegada abans de començar a aplicar-se. La previsió és que aquest procés acabi la primavera de l’any 2024.