En el marc del dia de l'Ada Lovelace en honor a la primera programadora de la història, el 10 d'octubre es va celebrar la gala dels Premis DonaTIC 2022, que reconeixen el talent i l'emprenedoria de les dones del sector TIC.

Premis Dona TIC 2022
Premis Dona TIC 2022. 2021. License: BY-SA.

La gala d’entrega dels premis DonaTIC 2022 s’ha celebrat durant la tarda del dilluns 10 d'octubre al Teatre Nacional de Catalunya. L'acte va posar en valor el paper d’onze dones i dues entitats tecnològiques en la seva tasca per a l'empoderament femení dins l’àmbit tecnològic. Vols conèixer les guanyadores?

Guanyadora categoria Emprenedora

Mireia Cigarran Mensa. És enginyera superior química i enginyera superior industrial. La seva experiència professional al sector químic-industrial li va demostrar que ella volia emprendre i així ho va fer creant VR Pharma, la primera farmàcia digital de píndoles de realitat virtual per a la cura dels pacients abans, durant i després de procediments mèdics.

Guanyadora categoria Empresària

Selva Orejón Lozano. Llicenciada en Ciències de la Comunicació, publicitat i relacions públiques i diplomada en Business Organization and Environment i en Ciberseguretat en Intel·ligència. Creadora de la companyia onBRANDING dedicada a la protecció de la identitat digital d’empreses i persones a Internet vetllant per la seva Ciberseguretat per protegir-les de campanyes de desprestigi, ciberatacs i qualsevol tipus de ciberdelicte.

Guanyadora categoria Professional

Carolina Pinart Gilberga. Enginyera i Doctora en Telecomunicacions. Ha desenvolupat tota la seva carrera professional en l’àmbit del negoci i lideratge. Actualment és responsable global de tecnologies de la informació (TI) per a la funció de Recerca i Desenvolupament de Nestlé, és a dir, responsable de proporcionar eines que fan servir les persones investigadores fins a algorismes d’intel·ligència artificial per crear productes que siguin més saludables i sostenibles. A més, participa com a mentora i coach de dones en posicions de lideratge i és inversora en startups tecnològiques liderades per dones.

Guanyadora Acadèmica/Investigadora

Gemma Piella Fenoy. Enginyera i Doctora en Telecomunicació i professora catedràtica al Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Universitat Pompeu Fabra. Va cofundar el grup de recerca SIMBIOsys de la UPF, un grup cofundador de la unitat de recerca BCN MedTech, del qual n’és la cap. La seva recerca s’ha centrat en el processament de dades, la integració de la informació i les tècniques d’aprenentatge automàtic, amb aplicació principal a la salut i benestar. A més, ha participat en projectes d’ensenyament i diverses activitats de divulgació per promoure la ciència en els nens/nenes i les dones en enginyeria.

Guanyadora categoria Divulgadora

Maria del Mar Porras Martínez. Llicenciada en Psicologia. Fa 30 anys es va convertir, sense saber-ho, en una dona STEAM en començar la seva carrera a una multinacional del sector TIC/STEAM. Des d’aleshores ha sigut divulgadora promovent la participació de dones en el sector mitjançant la seva experiència. Aquesta trajectòria es va consolidar fa 7 anys en iniciar-se com a mentora del programa M2m de la UPC. Actualment és mentora i conferenciant que promou les vocacions femenines vers els estudis superiors TIC i STEAM i coach i mentora del Talent Femení a les empreses del mateix sector.

Guanyadora categoria DonaTIC Revelació

Anna Muñoz Farré. Graduada en Enginyeria Industrial amb especialització en Enginyeria Biomèdica. A meitat de la carrera d’enginyeria industrial va adonar-se de la seva necessitat per dedicar-se a projectes amb impacte social i va descobrir la seva passió per la medicina. Actualment treballa com a científica d’intel·ligència artificial a BenevolentAI, una empresa que utilitza l’IA per a descobrir nous tractaments i medicaments personalitzats segons el tipus de pacient. A més, ha participat en programes parlant de l’encara present discriminació a les dones dins de l’empresa.

Guanyadora Estudiant TIC Universitària

Belén Alastruey Lasheras. Graduada en matemàtiques i estudiant del Màster en tecnologies Avançades de la Telecomunicació, especialitat Deep Learning per Processament de Multimèdia. Ha treballat com a professora a cursos de disseminació d’Intel·ligència Artificial com són el Top Secret Rosies i CiutadanIA. En els dos ha sigut l’única estudiant entre el professorat. A més, també ha treballat en la recerca de la traducció automàtica de veu amb tècniques d’aprenentatge profund.

Guanyadora categoria Estudiant TIC FP

Sahar Fátima Syed Shahzadi. Estudiant del cicle formatiu de Grau Superior de Desenvolupament d’Aplicacions Multiplataforma. Va quedar en primera posició juntament amb un company al concurs Wapps, els millors webs d’estudiants en català, en la categoria de Millor aplicació mòbil. L’aplicació que van crear consisteix en un catàleg en el que la persona usuària pot buscar sèries, pel·lícules, llibres, música i videojocs en català.

Guanyadora categoria Iniciativa referent empresarial

Oracle4Teachers és una iniciativa per desenvolupar la competència digital del professorat i de l’alumnat amb l’objectiu de desenvolupar i implementar a les aules, activitats i projectes amb tecnologies com la programació i la robòtica, per a impulsar i motivar a l’alumnat de primària i secundària cap a les vocacions STEM a través dels principals prescriptors: el professorat, les mares i els pares. Aquesta iniciativa pretén educar en STEM de forma inclusiva, sense prejudicis previs.

Guanyadora categoria Iniciativa referent d’entitat

El programa M2m, adreçat a dones joves acabades de titular i a estudiants d’últims crèdits, és un programa que es focalitza en el treball de la parella formada per una Mentora, una dona amb àmplia experiència professional en el món TIC/STEAM (role models) i que aporten a la parella de mentoria la seva expertesa, convertint-se en una referent i font d’inspiració; i la mentorada, dona estudiant de grau, màster o doctorat o acabada de titular a la UPC. A més, des del Club Dones Politècniques UPC Alumni també tenen altres activitats com Podcasts de dones referents emesos a Spotify i Ivoox, visites a empreses i entrevistes i taules rodones.

Guanyadora Premi Honorífic DonaTIC

Pilar Conesa Santamaria. Enginyera informàtica. Ha desenvolupat diferents iniciatives com l’impuls i la consolidació de l’Smart City Expo World Congress, la transformació digital a l’administració pública i l’aposta de l’ús de la tecnologia en els Jocs Paralímpics de Barcelona ’92, que van esdevenir els primers Jocs Paralímpics en estar al nivell d’uns Jocs Olímpics, també en tecnologia, per primera vegada a la història. A més, va fundar l’empresa de consultoria Anteverti, que avui és un referents mundial en temes d’innovació urbana. Col·labora també amb diverses associacions que visibilitzen i promouen la presència de les dones en el món tecnològic i les TIC.

Menció especial en Ciberseguretat

Jennifer González Leyva. Graduada en criminologia i màster en l’especialitat de iberdelinqüència i integradora social. Exemple de reskilling. Va fer el treball final de màster basat en un projecte de prevenció per reduir el nombre de cibervictimitzacions en menors que han patit ciberbullying i online grooming a través de la creació d’una aplicació mòbil per a que les famílies siguin conscients de l’empremta digital dels i les menors. Treballa com analista de ciberintel·ligència a Telefonica Tech i col·labora en el blog de Telefònica desenvolupant articles amb temàtica de prevenció i conscienciació sobre els i les menors.

Menció especial Aeroespacial

Gisela Detrell Domingo. Enginyera Aeroespacial especialitzada en enginyeria de l’espai i Doctora en Enginyeria Aeronàutica. La seva exitosa trajectòria professional així com la seva tasca de divulgació en exploració espacial, especialment enfocada a despertar vocacions en nenes i noies, ajuden notablement a donar visibilitat al paper de la dona en un entorn encara dominat per homes. A més, participa en WIA Europe Barcelona.