Trobada territorial a la Seu d'Urgell el 19 de setembre de 2019
Trobada territorial a la Seu d'Urgell el 19 de setembre de 2019. Author: Oficina Tècnica. 2019. License: BY-SA.

El Centre Cívic l’Escortxador va acollir la jornada que va començar amb una benvinguda institucional amb la regidora Marian Lamolla, regidora de Políques d'Igualtat de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, en Ricard Faura, cap de Servei d'inclusió i Capacitació Digital de la Generalitat i l’Ester Collado, dinamitzadora del Punt TIC-Òmnia La Seu i les presentacions dels i les assistents.

Seguidament, vam realitzar una visita guiada per l’espai on l’Ester ens va mostrar diferents projectes i agents dels territoris amb els què hi col·laboren. Un d’ells, és l’Oficina Jove de l’Alt Urgell amb qui treballen colze a colze oferint serveis TIC al jovent del territori.

El Punt TIC-Òmnia La Seu ofereix als ciutadans i ciutadanes de La Seu d’Urgell i de la comarca, un espai d’accés a les Noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació per afavorir la igualtat d’oportunitats. Realitzen tallers d’alfabetització digital, competències digitals tals com xarxes socials, aprendre noves aplicacions i eines amb el telèfon mòbil i projectes transversals com un taller d’estimulació cognitiva per a estimular i treballar la ment o el projecte Òmnia-Kids dirigit a infants amb problemes de desenvolupament. A més a més, treballen directament amb la Regidoria de Gent Gran, el SOC o el Centre Obert. Amb aquest últim, de cara a 2020 faran un projecte comunitari audiovisual de memòria històrica.

A continuació, es va obrir un espai de presentacions per a projectes del territori que treballen en xarxa amb el Punt TIC. Susana Balastegui del Centre Empresarial i Tecnològic de l'Alt Pirineu (CETAP) ens va explicar la feina que fan com a centre empresarial i tecnològic d'innovació. Des del CETAP se n’ocupen de la promoció econòmica de la comarca realitzant programes ocupacionals d’ajuda a l’emprenedoria, potenciant un viver d’empreses o oferint un espai de teletreball i accés públic a Internet.

Seguidament, l’Anna Inglés, directora de l’Oficina de dinamització de la Xarxa Punt TIC, va explicar una dinàmica participativa de coneixença entre els i les assistents a partir de les diferents vinculacions a la xarxa.

Amb la dinàmica, vam reflexionar de manera activa sobre la innovació social digital, la creació de comunitat, la necessitat de democratitzar l'accés a la tecnologia, la generació de sinergies al territori, el treball en xarxa... Vam aprofundir i trobar elements comuns des de la realitat comarcal dels Punt TIC dels i les assistents, per exemple, el fet de ser espais d’interrelació social amb un públic molt ampli on hi ha infants, joves i adults, fa que com a telecentres haguem de diversificar l’oferta formativa per adaptar-nos a les necessitats del territori.

Amb l’objectiu d’inspirar els nostres Punt TIC, la tercera part de la jornada va estar dedicada a la conèixer diferents projectes i programes. Per videoconferència, l'Iban García, responsable dels Serveis de Formació de Barcelona Activa ens va explicar el projecte Cibernàrium, on donen suport a empreses i persones que tenen interès en la tecnologia. Si voleu aprofundir més sobre els serveis que ofereixen, aquí podeu recuperar la presentació que van fer a la Jornada de l'Internet Social 2019.

La Raquel Adroher i en Lluis Miret de la Fundació.cat, ens van explicar la feina que realitzen des de l’entitat per impulsar la identitat catalana i la normalització de l’ús del català en l’àmbit d’Internet i les TIC. Gestionen i promouen activitats referents a la gestió i promoció del domini .cat i ofereixen formacions i eines a empreses, escoles i el tercer sector per resoldre les necessitats dels usuaris i usuàries a la xarxa.

Després de la pausa per dinar, vam conèixer altres projectes de la comarca. La Carme Badia del Telecentre de Tremp ens va explicar els projectes d’innovació social digital als Pirineus que impulsen des del centre. La recent adquisició d'impressores 3D els hi ha permès fer projectes per potenciar l’ús de la tecnologia entre joves amb risc d'exclusió social.

A més, estan impulsant el projecte d’innovació empresarial #AlTeuGust, que promou les empreses de productes agroalimentari de la zona a través de les noves tecnologies.

Han presentant la Candidatura Pirineu 2020 a la mWeek Catalunya juntament amb altres comarques: Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Pallars Jussà per a fomentar la reflexió al voltant de les noves tecnologies amb infants, joves i adults del territori.

Per acabar, en Pep Oliveras de l’Oficina Tècnica, va oferir una formació pràctica amb idees i recursos per a treballar el pensament computacional a través de la cultura maker i eines Scratch als nostres centres. Vam aprendre sobre robòtica educativa a través de diferents plataformes i tècniques de fabricació digital i conèixer metodologies que ens poden ajudar a pensar els nostres Punt TIC com a espais maker i generar nous continguts.

Us deixem un recull dels tuits més destacats de la jornada: