Novetats en l’àmbit dels monitors
Novetats en l’àmbit dels monitors.

D’una banda, tal com passa periòdicament, hi ha informacions que alerten dels perills que pot comportar una excessiva exposició als monitors engegats. És cert que tots els informes asseguren que aquesta hipotètica perillositat no ha estat científicament demostrada, però tampoc no ha estat clarament certificada la seva innocuïtat. La qüestió és inquietant perquè cada vegada més gent passa moltíssimes hores davant d’un monitor.

Tot i això, sí que és cert que la situació ha canviat moltíssim des dels antics monitors de fòsfor verd que alguns veterans recordaran. L’entrada en joc del color –que fins i tot semblava supèrflua en molts casos- va suposar una modificació essencial en l’ús dels ordinadors, molt més notable que la substitució de les pantalles CRT per les pantalles planes actuals. Alhora, la resolució i la mida dels monitors també han canviat fonamentalment. Doncs bé: ara els entesos diuen que estem a punt d’experimentar un altre canvi: la introducció de les pantalles basades en l’aplicació de la tecnologia OLED (Organic Light-Emitting Diode) o sigui: Díode Orgànic d’Emissió de Llum. Podeu trobar aquí una bona explicació d’aquesta nova tecnologia que començarà a introduir-se aviat en el camp dels monitors d’ordinador que ara està dominada per la tecnologia TFT.

Els avantatges que tindrà la nova tecnologia OLED pel que fa a lluminositat, definició i consum sembla que són destacats, tot i que en principi (posem que durant el primer semestre de 2009) encara seran cars. Però com sempre, quan apareix una nova tecnologia queda afectat el preu de l’anterior, que sol baixar sobtadament tot i que continuï sent perfectament vàlida. Per tant, aviat serà el moment de trobar a bon preu monitors TFT de 19, 22 o fins i tot 24 polzades de molt bona resolució (1920 x 1200 píxels, per exemple), de format panoràmic 16:10, compatibles amb l’especificació Full HD, absolutament adequats per a la gran majoria de treballs habituals i fins i tot per a la reproducció d’elements audiovisuals. Val la pena d’esperar una mica si comptàvem comprar un bon monitor d’aquestes característiques. Potser no tindrem la darrera novetat tecnològica però segur que obtindrem un bon producte a un preu interessant.