El passat 29 de setembre, m4Social, el projecte d’innovació digital en l’àmbit social de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, va presentar l’informe ‘Internet, dret fonamental: estudi per analitzar el marc legal existent i possibles iniciatives entorn de la reclamació de l’accés a Internet com a dret fonamental’. Fem un resum de les propostes.

m4social reclama la inclusió d'internet com un dret fonamental
m4social reclama la inclusió d'internet com un dret fonamental . Author: m4social. 2021. License: All rights reserved.

El document, elaborat per l’Observatori DESC i femProcomuns, planteja diverses recomanacions perquè les administracions, la mateixa Taula del Tercer Sector i el conjunt de les entitats socials actuïn perquè el dret a internet sigui efectiu. També proposa accions que enforteixin el marc legal necessari perquè l’accés a Internet sigui reconegut com a dret fonamental i, a més, repassa com es garanteix aquest dret en altres països que són una referència internacional.

Algunes de les propostes i recomanacions són reformar la Constitució per introduir el dret a Internet com a dret fonamental i crear un pla de capacitació digital per superar la bretxa digital o aconseguir un bo social digital per a les llars en situació vulnerable, modificar normatives en l’àmbit català per assegurar el dret d’accés a Internet i impulsar cursos de capacitació digital als centres de l’administració pública (escoles, centres cívics i biblioteques) per als col·lectius amb més dificultats.

També, es va presentar alguns casos relacionats com el d'Estònia i Gran Bretanya. Estònia ha buscat una manera segura de participació i d'accés a serveis, tant públics com privats, que no es basi en la identificació mitjançant corporacions oligàrquiques com Facebook o Twitter i han creat la identitat digital sòlida. En el cas de Gran Bretanya, la pobresa de dades és l'impossibilitat d'accedir a una banda ampla segura, suficient i privada per cobrir les necessitats essencials i les accions es limiten a donar solucions tecnològiques que inclouen donacions de dispositius però no de dades.

Podeu descarregar-vos l'informe aquí.