Banner FiraGran 2021
Banner FiraGran 2021. Author: FiraGran. 2021. License: All rights reserved.

El 23% de catalans de 65 a 74 anys d’edat no ha utilitzat Internet per fer ús dels serveis digitals en els últims tres mesos, davant del 4% de la població, segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya recollides durant l’any 2020, en plena pandèmia. A partir dels 74 anys d’edat, les dades disponibles són incompletes i no estan reconegudes, de manera oficial, per la Unió Europea. “Aquestes xifres són una mostra clara d’edatisme, és a dir de discriminació por motius d’edat. La digitalització dels serveis és imparable, però hi ha persones grans que n’estan quedant apartades i aquest fet s’ha descarnat molt especialment durant la crisi de la COVID19”, assegura Juli Simón, director de FiraGran, el 22è Saló de Persones Grans de Catalunya.

L'esdeveniment tindrà lloc a les Drassanes de Barcelonadel 27 al 29 d’octubre a a les Drassanes de Barcelona, després de l’aturada pandèmica. “La manca d’habilitats digitals i el fet de no tenir dispositius informàtics ni accés a Internet són els principals obstacles d’aquestes persones grans afectades per la bretxa digital. El fet que algunes persones grans no tinguin habilitats digitals no vol dir que no tinguin capacitat per aprendre’n”, afegeix Simón. Hi haurà més de 300 activitats gratuïtes per promoure l’envelliment actiu de les persones grans.

Tallers per promoure la digitalització de la gent gran

En el marc de FiraGran, el Departament de Vicepresidencia, Polítiques Digitals i Territori, el Departament de Drets Socials de la Generalitat, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona promouran activitats i difondran els seus programes per promoure l’ús de les noves tecnologies d’informació en gent gran.

El Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat donarà a conèixer l'oferta existent per a la capacitació digital i l'apoderament de la gent gran a través de la Xarxa PuntTIC i les possibilitats que ofereix el certificat ACTIC en l'acreditació de la competència digital, mentre que el Departament de Drets Socials organitzarà sessions de microteatre per sensibilitzar als visitants sobre la importància de salvar la bretxa digital, promoure hàbits saludables i visibilitzar situacions de maltractaments a gent gran.

Per la seva banda, la Diputació de Barcelona donarà a conèixer el seu programa de teleassistència domiciliària, que actualment arriba a 90.000 persones usuàries i que ha ampliat les seves prestacions amb tecnologia per reforçar la detecció de riscos a la llar, com incendis i fuites de gas, i sobre la salut de la persona, amb dispositius, per exemple, per detectar una caiguda. L’Ajuntament de Barcelona presentarà a la jornada professional l’estudi VinclesBCN en temps de pandèmia: entreteniment, connectivitat social i suport. Es tracta d’una anàlisi del servei VinclesBCN que lluita contra la soledat i la bretxa digital fent ús de les noves tecnologies, arribant a més de 3.000 persones grans.

Les persones grans també podran conèixer serveis, programes, solucions tecnològiques i productes que ofereixen empreses, entitats, organitzacions i institucions per millorar la seva qualitat de vida. A l’espai dels expositors, s’oferiran proves gratuïtes de tensió arterial, d’oïda, de glucosai de la vista, sessions gratuïtes de manicura i bellesa, solucions per millorar la seguretat a la llar o programes universitaris formatius. FiraGran 2021, patrocinada per Mémora, compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona.