Europeana al desembre - Apareix HeadMouse
Europeana al desembre - Apareix HeadMouse.

En la darrera edició dels "recursos" comentàvem l'aparició d'Europeana, un element digital insòlit per la seva dimensió i ambició de plantejament, pensat per fer accessible el patrimoni cultural europeu digitalitzat i que contenia elements audiovisuals, literaris, informatius, artístics, etc.

La importància d'una iniciativa pública com Europana és que més de dos milions d'elements es posaven a disposició del públic interessat. I que es feia constar que això només representava una petita part del patrimoni europeu, que s'aniria digitalitzant i fent accessible a través d'aquesta aplicació.

Veient com anava l'accés al nou web, comentàvem ja la setmana passada que la valoració d'aquest ingent conjunt d'elements s'hauria de fer quan disminuís el col·lapse dels primers dies. Doncs bé, no solament el col·lapse no va disminuir sinó que més de deu milions d'accessos cada hora van fer impossible la navegació i Europeana va haver de tancar fins a mig desembre per reestructurar i enfortir la seva base tècnica. Tot i això, ara s'hi pot veure una demostració basada en una àmplia informació sobre Mozart.

Però les notícies sobre nous recursos TIC no paren d'aparèixer. Aquests dies s'ha divulgat una iniciativa del Grup de Robòtica de la Universitat de Lleida, que aporta un element que pot ser de gran interès per a persones amb discapacitat interessades a utilitzar les TIC. Es tracta de HeadMouse, que controla completament el moviment del cursor només amb una webcam i amb el moviment del cap. El programari corresponent està disponible de manera gratuïta a les pàgines del Grup de Robòtica i ha tingut ja més de 100.000 descàrregues. És, doncs, un molt bon recurs per facilitar l'accés a la societat de la informació per part dels que poden tenir més dificultats i ha estat seleccionat com a finalista per als premis TAW (Web Accessibility Test).