Logotip del Dia d'Internet
Logotip del Dia d'Internet.

El 17 de maig és el Dia d'Internet o el Dia Mundial de la Societat de la Informació. És el dia triat per donar a conèixer les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies per millorar el nivell de vida dels pobles i dels seus ciutadans i ciutadanes. El Dia d'Internet va ser en un principi una iniciativa de l'Asociación de Usuarios de Internet, entitat sense ànim de lucre constituïda a Madrid, i es va celebrar per primer cop el 25 d'octubre de 2005. Un any més tard, durant la Cimera de la Societat de la Informació de Nacions Unides es va aprovar el 17 de maig per celebrar el Dia Mundial de la Societat de la Informació.

 

Tenint present l'objectiu d'apropar les noves tecnologies a la societat, diversos organismes i entitats organitzen activitats, congressos, concursos, materials i tota mena de propostes per a aquest dia.

A la Xarxa Punt TIC celebrem aquest dia amb la presentació de diversos projectes:

  • WikiTIC, la grana de wikis de la Xarxa Punt TIC.
  • L'enquesta per conèixer la realitat del treball i les necessitats dels Punt TIC amb el col·lectiu de les persones amb discapacitats.
  • La prova pilot de préstec d'aparells adaptats.

 

Activitats als Punt TIC

Com cada any, els Punt TIC llancen diferents propostes d'activitats per a celebrar el Dia Mundial d'Internet i fer realitat l'objectiu d'aquesta celebració: apropar les TIC i la xarxa a la ciutadania.

Avui té lloc a Sant Feliu de Llobregat la Jornada Els governs locals davant el repte del web 2.0. A Lleida centren l'atenció en els joves i les xarxes socials i celebren les jornades Joves i xarxes socials adreçades als joves, pares i mares i professorat. Als Punt TIC-Òmnia de Mataró també parlaran de les xarxes socials, però en format de taller i conferència. A més a més, hi haurà una taula rodona per debatre sobre els 10 anys d'Òmnia, on participaran diversos representants d'aquest projecte. Al Punt TIC d'Anglesola, en canvi, aprofitaran el Dia d'Internet per aprendre més sobre seguretat a la xarxa i sobre el seu propi municipi.

A Valls, no han limitat la celebració a un únic dia, sinó que han organitzat tota una setmana d'activitats amb la finalitat de divulgar millor Internet i implicar a tota la població per a que participi i conegui millor les noves tecnologies. Avui, com a última activitat, es farà una sessió per incorporar els termes "Casa Caritat" i "UEC" a la Viquipèdia i a l'àudio mapa de Woices.

D'altres punts, organitzen xerrades i tallers els propers dies. Demà, dimarts 18 de maig, a les 18:00 hores la dinamitzadora de l'Òmnia de Sant Vicenç dels Horts farà la xerrada Educació i bon ús de la revolució tecnològica amb els objectius de fer una tasca d'educació i bon ús de la revolució tecnològica, apropar la tecnologia a tothom i estimular als assistents a la reflexió, a compartir experiències i a la tertúlia. El dimecres, 19 de maig, a l'Òmnia de l'Associació de Veïns/es de Riu Clar impartiran diferents tallers per tal de mostrar els tràmits que es poden realitzar a través de la xarxa, promoure la utilització de xarxes socials com a mitjans de comunicació, fomentar la utilització de l'Òmnia entre els veïns i veïnes del barri i facilitar la recerca de feina per Internet seran els objectius dels tallers.

 

Conferències i debats al voltant de la xarxa

L'Escola Politècnica Superior de Castelldefels (EPSC) organitza unes conferències de 16:00 a 20:00 hores del dilluns. “Internet de les coses: la revolució que s’acosta” a càrrec de Carles Gómez, professor de l'EPSC i membre actiu de l'IETF (The Internet Engineering Task Force); “El canvi de paradigma a la TV”, Eudald Domènech, pioner d'Internet i fundador d'InOut TV; “Internet i el seu impacte en la defensa dels drets humans”, Alfonso López, president d'Amnistia Internacional Espanya.

Les conferències són obertes a tothom prèvia inscripció per correu electrònic: epsc.difusio[arrova]upc.edu. També es podran seguir per streaming gràcies a la Fundació I2CAT que  retransmetrà  les conferències en l'adreça http://fi2.cat/internetday.

Tothom que s'apropi a celebrar el Dia d'Internet al Citilab-Cornellà també podrà seguir en directe les conferències de l'EPSC, ja que, es projectaran a la Sala C del Citilab. A més a més, el grup de recerca Seniorlab fa la seva pròpia proposta d'activitat: Un debat obert sobre com la xarxa està canviat les nostres vides. Es podrà seguir en directe per Internet de 16:30 a 18:00 a través de citilab.tv. Tothom qui vulgui podrà plantejar temes a través de Twitter amb el codi #seniortv, que s'aniran incorporant al debat sobre la marxa, mostrant així la flexibilitat dels nous canals de comunicació 2.0.