Protegir les nostres dades a internet
Protegir les nostres dades a internet. Author: Pexels. 2020. License: BY-SA.

Bloqueig dels dispositius

Utilitzeu el ventall d'eines de seguretat que tenen els vostres dispositius: Comptes d'usuaris. Utilitzeu aquesta opció per mantenir la privacitat de les persones que utilitzin els vostres dispositius. Pantalles de bloqueig. Activeu-les per protegir l'accés als vostres dispositius. Còpies de seguretat. Utilitzeu aquesta opció per fer bolcatges de manera periódica i esborreu la informació inncessària dels vostres dispositius. Actualitzacions i configuracions. Dediqueu temps a actualitzar els 'softwares' i dispositius i a configurar la seva privacitat. Xifratge d'informació. Activeu el xifratge de la configuració dels vostres dispositius perquè les dades siguin menys accessibles Antivirus. Instal·leu eines per protegir els vostres dispositius de virus i malwares. Aplicacions segures. Utilitzeu aplicacions descarregades únicament de repositoris oficials i llegiu abans les valoracions i comentaris.

Compte amb els wifis i tràmits online

No envieu informació privada quan estigueu connectades a internet a través d'un wifi públic o desconegut. Poseu especial atenció quan feu tràmits com gestions bancàries o compres online!

Contrassenyes

Genereu contrassenyes fortes i robustes per a les teves aplicacions i plataformes. No les compartiu ni les repetiu i canvieu-les periódicament. Podeu utilitzar un gestor de contrassenyes per emmagatzemar de forma segura les claus d'accés.

Dret a la protecció de dades

Per protegir-nos és necessari conèixer els nostre drets. Tenim el dret de disposar i decidir sobre les nostres dades personals, segons la constitució espanyola i el dret europeu. Si se'ns sol·liciten dades personals hem de ser informats de la seva finalitat, el seu tractament i el temps que es conservaran. Tenim dret a accedir a les dades, rectificar-les, suprimir-les, oposar-nos y limitar-les. Ho podem fer posant-nos en contacte amb el titular del lloc web. Per als cercadors d'internet, la llei és una mica diferent, però hi ha el dret a l'oblit, que ens empara a l'hora d'esborrar la nostra informació personal. Si no rebem una resposta podem reclamar davant l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades o l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) Els llocs web tenen el deure d'inclous l'avís legal i la política de privacitat indicant el tractament de les dades. És important llegir-la!

Identifica el phishing

Els ciberdelinqüents utilitzen l'enginyeria social per captar la nostra informació a través de sistemes de missatgeria. Sospiteu en els següents casos: Si anuncien l'imminent tancament o canvi d'un servei Si anuncien problemes tècnics o de seguretat Si fan referència a descomptes o premis Si tenen faltes d'ortografia Si són comunicacions anònimes Si et demanen una decisió en un període curt de temps Davant d'aquest tipus de missatges elimineu-los sense contestar, i sobretot, no cliqueu els enllaços!

Navegació

La vostra petjada digital a internet no és invisible. Cada cop que entreu a un lloc web esteu donant informació sobre la vostra activitat i els vostres interessos. Per protegir la vostra navegació: Feu servir la navegació privada Actualitzeu el navegador i configureu la seva privacitat Elimineu les cookies periòdicament Tanqueu sempre la sessió

Pensa-t'ho dues vegades abans de compartir informació personal

Podem evitar que les dades personals siguin utilitzades per terceres persones, per ciberdelinqüents i, fins i tot, per empreses per oferir-nos els seus serveis i productes. També podem configrar les opcions de privacitat de les xarxes socials, però és més difícil escapar de les grans tecnològiques: les anomenades GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple i Microsoft). Davant d'això, només tenim una opció: pensar-nos-ho dos cops abans de fer-nos una xarxa social i de compartir informació privada a qualsevol plataforma. I recordeu que teniu dret a decidir què feu amb les vostres dades!