Canvis en l'oci audiovisual
Canvis en l'oci audiovisual.

No era aquesta l'aplicació primària dels sistemes Blu-ray, que estaven pensats com a ampliació dels actuals DVD especialment en el terreny dels grans fitxers de vídeo o de música.

Però hi ha una sèrie de circumstàncies que accentuaran encara més l'ús professional, tècnic o econòmic dels nous sistemes de DVD de gran capacitat i que estan fent parlar de la ràpida "mort" dels antics usos a què en principi estaven destinats els nous DVD.

Resulta que, segons la consultora NPD Group amb la crisi econòmica s'ha accentuat encara més la tendència a utilitzar els fitxers digitals d'àudio i de vídeo. No és que hagi augmentat extraordinàriament la pirateria en aquest àmbit: més aviat ha crescut menys que altres anys. Han augmentat en canvi notablement, un 29%, les vendes legals de música o pel·lícules sobre suports digitals. I alhora han disminuït les vendes de CD o DVD físics, gairebé un 20% en un sol any.

No es tracta ja d'una simple tendència pendent de comprovació sinó d'un canvi substancial en l'important mercat de l'oci musical o audiovisual. La confirmació prové de la més important de les botigues musicals digitals, la que va instaurar Apple a través del prou conegut iTunes. Apple acaba d'anunciar que elimina la protecció anticòpia de 8 milions de composicions musicals i que emprèn una nova política de preus en les descàrregues musicals, que ara queden fixats a partir de 0,69 centaus de dòlar per cançó (poc més de mig euro). iTunes ha fixat també el preu dels àlbums sencers entorn dels 10 dòlars, que són menys de 7.50 €.

Segurament encara no s'ha arribat al final en aquest procés de resituació econòmica. Però l'abaratiment progressiu i destacat de les descàrregues legals està canviant ràpidament l'estructura de la indústria musical i audiovisual, que s'havia estancat en la lluita contra la pirateria i en la defensa del discutit "cànon digital". Cada cop més, s'accedeix a la música i al vídeo per mitjà de la xarxa. I els successors dels CD i els DVD s'utilitzen majoritàriament per a d'altres usos que els que s'havien plantejat inicialment.