Ebooks. Imatge amb llicència CC BY-NC 2.0: flickr.com/photos/dgjones/5377718858/
Ebooks. Imatge amb llicència CC BY-NC 2.0: flickr.com/photos/dgjones/5377718858/.

 

eLAIX, per exportar documents a formats d'ebook

eLAIXELAIX és una barra d'eines que podem afegir al Writer de LibreOffice. Serveix per treballar documents des del processador de textos i exportar-los després en els principals formats d'ebook o com a mòdul d'aprenentatge Ilias.

ELAIX ofereix diverses eines de formatació i d'inserció de gràfics i multimèdia dins del nostre document. Finalment, el podrem exportar tot editant les metadates opcionals i obligatòries, la portada i la descripció de l'ebook. D'aquesta manera, podem crear un document de text, accessible des de dispositius tàctils.

Writer2ePub és una altra extensió per a LibreOffice i OpenOffice que serveix per convertir un document en un arxiu amb format ePub. El format ePub és de codi obert i permet adaptar el contingut a la mida de pantalla.

 

Sigil, editor gratuït per crear ebooks

 SigilSigil és una aplicació per crear i editar arxius ePub, cada cop més utilitzats en llibres electrònics. És de programari lliure sota llicència GPLv3 i multiplataforma. Així, està disponible per a Windows, Linux i Mac, a través de Google Code.

Permet crear llibres electrònics d'una manera fàcil i còmoda, com en un editor de text qualsevol, on també podem afegir imatges. Ofereix la possibilitat d'editar les metadades, importar arxius de text, HTML i ePub, entre d'altres.

Ofereix, a més, una completa guia d'utilització per a usuaris/àries. Tant el programa com la guia estan disponibles en anglès.

 

Myebook, per crear llibres interactius

MyebookMyebook permet crear llibres interactius a partir d'un document amb format PDF. S'hi poden incloure vídeos, imatges i àudios, documents i arxius flash.

Es tracta d'una eina en línia i per fer-la servir cal registrar-s'hi. Un cop creat el nostre compte, podrem accedir a la nostra plataforma de creació d'ebooks, a través de la qual podrem crear, publicar i compartir els nostres llibres interactius.

Cal tenir en compte que aquesta plataforma està només disponible en anglès.

 

Booktype, per crear ebooks de manera col·laborativa

BooktypeBooktype és una plataforma gratuïta de codi obert, amb la qual podem crear llibres en formats apropiats per a versions impreses o per integrar-se en els catàlegs d'Amazon, iBookstore i pràcticament qualsevol lector digital.

Permet crear continguts de manera col·laborativa a través de la seva interfícies d'edició, així com constituir una comunitat al voltant dels llibres.

Per poder instal·lar i utilitzar aquest software necessitaràs un servidor web i coneixements de programació.

 

Calibre, base de dades per gestionar ebooks

CalibreCalibre és una espècie de base de dades de codi lliure i obert d'e-books multiplataforma. Permet gestionar la nostra biblioteca a l'ordinador i als dispositius lectors. Tindrem la biblioteca organitzada i podrem recuperar els nostres llibres cercant per autoria, gènere, temàtica, idioma, valoració, etc.

També permet descarregar llibres tant de pagament com gratuïts, de nombroses plataformes i repositoris d'arreu del món. Un cop descarregats, podrem triar entre les portades disponibles per tenir la que més ens agradi i editar les metadates (autoria, gènere), per millorar-les i adaptar-les a la nostra biblioteca.

Calibre també té un servei Rss de serveis d'informació de diferents països en diferents llengües. A més, converteix als formats més coneguts d'ebooks per poder llegir els documents als dispostius mòbils.

Està disponible només en anglès i es pot descarregar tant per a Linux com per a Windows i Mac OS X. Inclou una demostració del funcionament molt útil per poder fer els primers passos.