La Xarxa Oberta de Barris és un projecte d'eXO.cat amb la col·laboració del Canòdrom Ateneu d'Innovació democràtica de Barcelona, que ajuda a les persones que presentin vulneracions al dret d'accés a Internet i a les tecnologies digitals.

L'objectiu del projecte és ajudar a les persones a tenir una connexió a Internet de qualitat, amb una base social i comunitària. Es focalitza en els barris de la Sagrera, Navas, Congrés i els Indians. Durant la primera fase del projecte al 2022 s'han beneficiat 11 unitats familiars o de convivència que ja gaudeixen de connexió i accés a internet. La iniciativa ofereix una corresponsabilitat en la gestió d'aquest accés.

L'equip d’eXO.cat i Guifi.net van realitzar visites tècniques als domicilis d'aquestes famílies per a comprovar la viabilitat del servei i establir un acord de bon ús de la xarxa i de compromís amb el projecte per part de les persones beneficiàries.

"La segona part del projecte, serà és explicar-los el full de ruta del pròxim any. Seguiran tenint connectivitat, podrem resoldre dificultats i valorar com seguirà. A través del projecte de Comunalitats de la Generalitat de Catalunya intentarem replicar-ho a Nou Barris", explica Efraín Floglia, membre d'EXO.cat.