Les persones usuàries de diversos Punt Òmnia de L’Hospitalet de Llobregat han treballat la memòria històrica a través de programes de ràdio, publicacions i reportatges.

Imatge de la Xarxa Punt TIC
Imatge de la Xarxa Punt TIC. 2024. Tipus de lletra: Xarxa Punt TIC. Llicència: Tots els drets reservats.

El passat dimecres 29 de maig, diversos Punt Òmnia de L’Hospitalet de Llobregat van trobar-se al Casal Cívic i Comunitari Gornal per a celebrar una jornada centrada en la memòria història i les noves tecnologies. En concret, hi van participar més d’una seixantena de persones usuàries del Punt Òmnia Gornal, del Punt Òmnia Fundació Akwaba, del Punt Òmnia JIS-Arrels, del Punt Òmnia La Florida, del Punt Òmnia Club Esplai Pubilla Cases - Can Vidalet, del Punt Òmnia Centre Educatiu Esclat Bellvitge, del Punt Òmnia Club Esplai Bellvitge i del Punt Òmnia Sant Feliu - Sant Ildefons. «Ha estat un matí ple de sorpreses i ple d’emocions. Aquesta era una activitat que teníem pensada des de feia molt de temps, perquè fa molt de temps que estem treballant la memòria històrica a la localitat. Aquest matí, també, hem celebrat els 25 anys de la Xarxa Òmnia i hem tancat el trimestre de tallers i d'activitats», explica Laura Herrero, dinamitzadora del Punt Òmnia Gornal.

Durant la jornada, es van presentar diversos projectes que havien treballat temes de memòria històrica de la mà de les noves tecnologies. Entre altres, hi havia programes de ràdio, publicacions, calendaris i reportatges audiovisuals. En aquest sentit, s’havia treballat amb portals de músiques i d’imatges lliures de drets, eines d’intel·ligència artificial per a la creació de textos i de músiques, programes d’edició d’àudio i de vídeo, eines d’impressió 3D i xarxes socials. Les persones usuàries del Punt Òmnia Gornal van ser les primeres a presentar els seus projectes per a preservar el passat. Tot seguit, ho van fer les persones usuàries del Punt Òmnia Fundació Akwaba, Punt Òmnia JIS-Arrels i Punt Òmnia La Florida. A continuació, es van viure algunes sorpreses: dues dinamitzadores van interpretar un parell de cançons i una usuària va llegir una narració. «Treballem per minimitzar la bretxa digital i per fer comunitat. Les nostres persones usuàries són principalment persones grans. Així doncs, fem front també a la soledat no desitjada. L’activitat d’avui és un exemple», afegeix Yolanda Carmona, dinamitzadora del Punt Òmnia Fundació Akwaba. «Al Punt Òmnia, hem après moltes coses sobre noves tecnologies i alhora hem cultivat les relacions entre les persones», afirma l’usuari Dionisio Pascual. «Veure que no estàs sola quan et jubiles és clau», diu la usuària Encarnació Garcia.