Els Premis DonaTIC formen part del Pla DonaTIC que impulsa la Vicepresidència del Govern amb l’objectiu prioritari d’incrementar la presència i el lideratge femení en l’àmbit digital. Les candidatures es poden presentar fins al 23 de maig.

Premis DonaTIC 2022
Premis DonaTIC 2022.

El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori ha donat el tret de sortida a la vuitena convocatòria dels Premis DonaTIC, que tenen el doble objectiu de reconèixer el paper fonamental de les dones en el món professional, empresarial i acadèmic de les noves tecnologies, i d’oferir referents a les nenes i dones joves per esperonar-les a estudiar i, en el futur, treballar en disciplines STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques). A partir de demà i fins al 23 de maig es podran presentar les candidatures. Es divideixen en vuit categories i dues subcategories:

Emprenedora: dona fundadora o cofundadora d'una empresa en actiu del sector TIC o que ha dut a terme innovacions en l'empresa familiar com a intraemprenedora.

Empresària: dona que ha consolidat una empresa de l’àmbit de les TIC.

Professional: dona que treballa en l’àmbit de les TIC (per a una empresa, organització o pel seu compte) i que té una titulació universitària TIC.

Acadèmica/Investigadora: dona que es dedica a la formació i/o recerca en l’àmbit de les TIC i que està en possessió d’una titulació universitària TIC.

Divulgadora: dona que treballa en l'àmbit de la comunicació o que ha dut a terme activitats de divulgació vinculades a les TIC.

Revelació: dona amb una trajectòria curta molt rellevant i un paper significatiu i destacable en l'àmbit de les TIC.

Estudiant TIC (es divideix en Universitària i FP): estudiants (matriculades en el moment de la convocatòria dels Premis) de qualsevol titulació universitària o cicle formatiu de FP de l’àmbit TIC que hagin desenvolupat un projecte i/o iniciativa destacable en aquest àmbit.

• Iniciatives referents (es divideix en Empresarial i Entitat, centre formatiu/institució): empresa, executiu/-iva en cap, equip, entitat i/o centre formatiu/institució que hagi desenvolupat una iniciativa pròpia que posi en valor el paper de la dona en l’àmbit TIC amb la voluntat de combatre l’escletxa de gènere.

Les candidatures presentades les avaluarà un jurat integrat per professionals del sector tecnològic de prestigi, tant del món acadèmic, com empresarial, institucional i associatiu. El jurat comptarà amb un comitè tècnic, que valorarà les candidatures i triarà un màxim de sis semifinalistes. Les categories dels Premis DonaTIC 2022 Les candidatures poden ser proposades per la mateixa candidata o bé per qualsevol altra persona o institució en aquestes vuit categories i dos subcategories, que són excloents (cada candidata només pot ser-ho d’una categoria).

Un any més, el lliurament dels guardons dels Premis DonaTIC 2022 es farà coincidir amb el Dia d’Ada Lovelace, que se celebra el segon dimarts d’octubre de cada any en reconeixement a qui va ser la primera programadora de la història. Per tant, l’acte de lliurament dels Premis DonaTIC 2022 es farà l’11 d’octubre. 

Diverses entitats i empreses s'han afegit com a col·laboradores

La incorporació com a col·laboradores d’una sèrie d’entitats i empreses vinculades a l’àmbit TIC des de diferents vessants (empresarial, acadèmica, institucional...) és la principal novetat de la vuitena convocatòria, on algunes de les candidatures tindran la possibilitat d’optar a mencions i premis especials. Aquestes són Netmentora Catalunya, Hewlett Packard (HP), l'Universitat Oberta de Catalunya, l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, l'Estratègia NewSpace de Catalunya.

Els Premis DonaTIC s’inscriuen dins del Pla DonaTIC, el pla estratègic impulsat per Polítiques Digitals amb l’objectiu prioritari d’incrementar la presència, l’apoderament i el lideratge de les dones en l’àmbit digital. Des de la seva primera edició, l’any 2015, el Premis DonaTIC han rebut un total de 541 candidatures i s’han consolidat com a referent en el reconeixement i la divulgació del paper i el talent de les dones en l’àmbit tecnològic. Més informació sobre les bases i la inscripció als Premis DonaTIC 2022 en aquest enllaç.