9 de cada 10 adolescents espanyols tenen mòbil i passen tantes hores davant d'una pantalla com les que inverteixen a l'escola, però ni la societat ni el sistema educatiu està preparat per brindar-los eines concretes per evitar que els manipulin. A més a més, 3 de cada 4 joves no té coneixement suficient per navegar a internet de forma crítica.

Verificat és la primera plataforma de fact-checking de Catalunya dedicada a verificar el discurs polític i el contingut que circula a les xarxes, així com a l'educació per al consum crític de la informació. A través de Goteo.cc impulsen 'Desfake', una plataforma oberta i col·laborativa amb una recursos formatius gratuits per a famílies i centres educatius sobre l'ús responsable de les tecnologies, el consum crític de la informació i la lluita contra la desinformació.

Què és 'Desfake'?

'Desfake' vol esdevenir una plataforma oberta i participativa amb recursos per ajudar el professorat a preparar continguts educatius sobre alfabetització mediàtica i consum crític d'informació pels seus estudiants. El material de la plataforma permetrà crear des de sessions individuals fins a blocs formatius amb projectes concrets en el marc d'una assignatura. La plataforma segueix la filosofia "Train-The-Trainers", que es basa a formar els educadors perquè aquests puguin desenvolupar la seva tasca per arribar a encara més públics.