El passat dijous 27 de març, la Xarxa Punt TIC va viure la tercera trobada virtual de l’any 2025. La nova trobada virtual de la Xarxa Punt TIC va posar el focus en els discursos d’odi i va comptar amb més d’una vintena de persones participants, entre elles, en Pol Andiñach, membre del col·lectiu Cuellilargo, que busca explicar el món d’una manera clara, crítica i rigorosa en oposició als mitjans de comunicació al servei del poder.
Inicialment, es van contextualitzar els discursos d’odi. Andiñach va explicar que principalment les persones es relacionen amb cinc xarxes socials comercials, que representen una part molt petita del desmesurat món d’Internet. En aquest sentit, les xarxes socials que ocupen gran part del dia a dia de les persones són propietat de diverses empreses multimilionàries, que allò que volen és maximitzar els seus beneficis i aquest fet passa perquè les persones passin el temps més gran possible mirant continguts i publicant continguts. En aquesta línia, s’articulen equips per a optimitzar l’algoritme, per a identificar les preferències i els gustos de les persones usuàries i per a poder oferir continguts que atreguin i enganxin. Paral·lelament, Andiñach va puntualitzar que les xarxes socials no són plataformes neutrals, tenen els seus biaixos i cada cop es troben més inclinades cap a la dreta. Andiñach va afegir que en aquest punt entren els discursos d’odi, un contingut agressiu, visceral i que genera moltes hores de consum digital, i va lamentar que les xarxes socials convencionals no han volgut posar límits, no han volgut exercir controls i, en definitiva, no han volgut regular.
Tot seguit, es va parlar de la rebuda dels discursos d’odi. Andiñach va afirmar que els mems, l’humor pot ser un camí per a introduir discurs polític, així com el fet de barrejar el discurs d’odi entre moltes altres coses, com, per exemple, després d’una recepta de cuina o d’un vídeo d’una jugada esportiva. En aquest moment, es va recordar la iniciativa ‘Som-hi juntes’ que convida la ciutadania a deixar enrere espais digitals tòxics i traslladar-se cap a espais més ètics i més respectuosos. A continuació, Andiñach va enumerar un seguit d’estratègies i d'aprenentatges per a aturar els discursos d’odi i fer-los retrocedir, ja que aquests esdevenen una amenaça real per a la convivència. En primer lloc, va mencionar la iniciativa ‘No les des casito’ que demana no caure en les provocacions, ignorar-les per a evitar que l’algoritme les posicioni encara millor i utilitzar l’energia en visibilitzar continguts positius. També, va animar a publicar més a les xarxes socials i a marcar els temes de conversa, així com a donar suport sincer i autèntic a les persones creadores, ja que malauradament les xarxes socials són un entorn molt hostil i molt precari. Així mateix, va recomanar reportar els comptes a través de les mateixes plataformes socials i exigir a les institucions que tenen competències sobre la qüestió el compliment de la normativa i de les polítiques. Andiñach va concloure recordant que qui dona valor a les xarxes socials són les persones, va suggerir caminar cap a les xarxes socials més ètiques i més respectuoses i va afirmar que el món digital i el món analògic són dos espais d’un mateix món, que es barregen i es retroalimenten.