Una vintena de persones membres de la comunitat de la Xarxa Punt TIC han descobert diverses iniciatives centrades en el reciclatge i la reutilització de tecnologies.

Imatge de trobada virtual
Imatge de trobada virtual. 2024. Tipus de lletra: Xarxa Punt TIC. Llicència: Tots els drets reservats.

El passat dijous 21 de març, la comunitat de la Xarxa Punt TIC, persones dinamitzadores i entitats gestores, van tenir l’oportunitat de conèixer de primera mà diverses iniciatives centrades en el reciclatge i la reutilització de tecnologies. En concret, la tercera trobada virtual de l’any 2024 va comptar amb una vintena de persones participants, entre elles, la Mònica Acebo de la Direcció General de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya i la Marisa Gliosca de l’Associació Social Andròmines. En primer lloc, va intervenir la Mònica Acebo de la Direcció General de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, que va explicar una campanya de sensibilització iniciada recentment al Districte Administratiu de la Generalitat de Catalunya. Acebo va exposar que la iniciativa havia sorgit després dels aprenentatges del projecte CORETIC, on s’havia identificat la necessitat de reutilitzar els dispositius mòbils, la cadena de valor, el procediment i les capacitacions. Acebo va comentar que en el marc de la prova pilot s’havien col·locat dos contenidors per a recollir els dispositius mòbils de les persones treballadores del Districte Administratiu. Acebo va puntualitzar que la campanya de sensibilització es va iniciar el passat mes de juny, coincidint amb el Dia Internacional del Medi Ambient, i que també va comptar amb tallers formatius per a informar del procediment de donació de dispositius, per a conèixer com fer l’esborrat de les dades i per a aprendre a reparar els dispositius mòbils. Acebo va afegir que les primeres dades, que es van recollir el passat mes d’octubre, parlaven de 186 dispositius. Acebo va cloure la seva intervenció convidant a involucrar-se i a col·laborar per a fer créixer més la iniciativa.

En segon lloc, va intervenir la Marisa Gliosca de l’Associació Social Andròmines, que va explicar els aspectes més tècnics de la campanya de sensibilització. Gliosca va detallar els passos que se seguien d’ençà que un telèfon era abocat a un dels dos contenidors fins que se li dona una segona vida, com, per exemple, la recollida, l’estudi i la classificació, i va incidir en l’esborrat de les dades. En darrer lloc, es va obrir un torn de preguntes, on algunes de les persones dinamitzadores de la Xarxa Punt TIC van plantejar qüestions i dubtes al voltant de la campanya de sensibilització. Finalment, es va anunciar que s’estava treballant en una exposició itinerant amb set panells informatius per a conscienciar sobre la petjada en el medi ambient dels dispositius.