L’Observatori de la Igualtat de Gènere de l’Institut Català de les Dones, que forma part del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, ha presentat recentment el dossier estadístic ‘Dones en les TIC’, que compta amb dades actualitzades sobre la presència de les dones en el sector de les noves tecnologies de la informació i de la comunicació. L’informe ha tingut la col·laboració de la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Societat Digital, que ha aportat dades del Baròmetre de la DonaTIC a Catalunya del Pla DonaTIC.
El dossier estadístic ‘Dones en les TIC’ mostra que l’ocupació de les dones en entorns tecnològics ha crescut un 5,9% en els últims cinc anys, entre l’any 2017 i l’any 2022, i, en conseqüència, s’acosta a un 34%, passant d’un 28% a un 33,9%. L’informe mostra un augment de la participació de les dones en entorns tecnològics, tot i que aquesta presència encara és desigual i exemplifica un biaix de gènere. Pel que fa als perfils tècnics, les dades mostren que hi ha un percentatge més alt de dones a l’àmbit de gestió de projectes (32,7%) que a l’àmbit de producció de programari (25,8%) o a l’àmbit de desenvolupament d’infraestructures (18,7%). De la mateixa manera, els homes suposen un 90,1% de l’alumnat matriculat en cursos de formació professional relacionats amb les TIC mentre que les dones suposen un 9,9%. Així mateix, a la universitat, només un 7,3% dels títols universitaris obtinguts per dones van ser en enginyeria o en arquitectura mentre que els homes van obtenir un 27% dels títols universitaris. També, tot i que l’ús habitual d’Internet és molt similar, les finalitats difereixen. Les dones consulten més activitats relacionades amb el benestar i els homes llegeixen més articles.
Paral·lelament, el dossier estadístic ‘Dones en les TIC’ incorpora un apartat especial amb iniciatives institucionals que treballen per a pal·liar aquest biaix de gènere, com, per exemple, els Premis DonaTIC.