La Secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Ferrer i Guàrdia han presentat oficialment el Manifest dels Drets Digitals de la Infància i l’Adolescència al MUHBA.

El passat dimarts 19 de març, la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de la Fundació Ferrer i Guàrdia, va presentar el Manifest dels Drets Digitals de la Infància i l’Adolescència. L’acte, que es va portar a terme de 10.30 a 12 hores a la Sala Martí l’Humà del Museu d’Història de Barcelona MUHBA, que es troba a la Plaça del Rei sense número de la ciutat de Barcelona, va comptar amb la participació d’Andrea Molina, Claudia Moreno, Eraide Muñiz, Ingrid Grabenbauer i Rim El Khamlichi del Consell Nacional de la Infància i l’Adolescència de Catalunya i d’Helena Prosser, Lluc Cardona, Lluc Fischer, Lucia Rivero, Roger Altimira i Teo Puigdevall de l’Institut Escola Costa i Llobera. També, hi van participar la Liliana Arroyo, sociòloga, especialista en innovació social digital i directora general de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, la Judith Jacovkis, professora del Departament de Didàctica i Organització Educativa de la Universitat de Barcelona i membre dels grups de recerca Esbrina i GEPS i el Genís Margarit, enginyer de telecomunicacions, expert en ciberseguretat i professor de la Universitat Pompeu Fabra, així com diverses persones dinamitzadores i investigadores de la Fundació Ferrer i Guàrdia.

Durant la presentació, es va compartir el procés de creació, es va llegir el document final i es va dinamitzar una taula de debat amb persones expertes. En concret, 162 infants i adolescents han format part del procés, on han explicat les seves experiències, han expressat les seves percepcions i han opinat sobre la protecció i la privacitat de les dades personals, l’autonomia i l’acompanyament, la formació sobre eines digitals, les xarxes socials i l’accés a dispositius digitals i a Internet. El Manifest dels Drets Digitals de la Infància i l’Adolescència recull demandes concretes adreçades a les administracions públiques, als centres educatius, als agents educatius i a les famílies i reclama una comunicació més entenedora, clara i accessible, alternatives constructives en lloc de prohibicions i impediments i mesures de seguretat a les xarxes socials i a Internet.

El Manifest dels Drets Digitals de la Infància i l’Adolescència s’emmarca en la Carta Catalana per als Drets i per a les Responsabilitats Digitals, un projecte, de naturalesa participativa, que es troba en constant revisió i millora i que té com a objectiu definir un marc normatiu i democràtic per a garantir els drets humans en l’era digital. En aquesta línia, l’any passat, es van presentar els resultats de l’Informe de Drets Digitals de la Infància i l’Adolescència, que va néixer fruit de la realització de dinàmiques participatives amb 854 infants i adolescents de 7 a 17 anys de 18 centres educatius catalans amb diferents realitats socioeconòmiques.

Les persones interessades poden adherir-se a través d’aquest enllaç en línia.