L’Aimar Intxaurrondo i en Natxo Armenter són els impulsors del projecte ‘Good Game Generation’, que busca reformular la relació de la ciutadania amb els videojocs.

Imatge de ‘Good Game Generation’
Imatge de ‘Good Game Generation’. 2024. Tipus de lletra: ‘Good Game Generation’. Llicència: Tots els drets reservats.

Fa uns anys, l’Aimar Intxaurrondo i en Natxo Armenter es van conèixer desenvolupant un projecte professional sobre noves tecnologies i educació. Allà, va néixer una llavor, que van regar i van enriquir de la mà d’en Gerard Cruset i d’en Pau Soler. D’aquesta manera, va sorgir el projecte ‘Good Game Generation’. Actualment, l’equip compta amb persones expertes en màrqueting digital i comunicació, creadores de contingut audiovisual, ments creatives, educadores i psicòlogues amb una mirada motivacional i de treball de valors i d'habilitats.

1. Així doncs, què és ‘Good Game Generation’?

‘Good Game Generation’ va sorgir fa dos anys amb la voluntat d’oferir activitats per a infants, adolescents i joves centrades en el món dels videojocs i en com ajudar a millorar la relació d’aquests col·lectius amb les noves tecnologies. Des del nostre coneixement i des de la nostra experiència, identifiquem els videojocs com una eina excepcional per a treballar valors, habilitats i competències en un entorn segur. Tot i que els videojocs estan molt presents en l’àmbit de l’oci juvenil, trobem que manca molta informació sobre les seves possibilitats i que aquesta desinformació provoca que la percepció social sobre els videojocs no sigui del tot positiva. Des del primer moment, vam veure que calia fer divulgació i sensibilització al voltant de la temàtica amb les parts implicades i vam començar a portar a terme xerrades i col·loquis per a infants, adolescents, joves, famílies i persones educadores. Avui dia, ‘Good Game Generation’ és una iniciativa educativa que busca promoure la filosofia ‘Good Gaming’, un ús conscient i saludable de les noves tecnologies i, en concret, dels videojocs.

2. Quina és la voluntat del projecte?

Com totes les tecnologies, els videojocs no són bons o dolents, depèn de com els fem servir. Des de ‘Good Game Generation’, volem reformular la relació de la ciutadania amb els videojocs. Malauradament, en l’actualitat, molts infants i joves els utilitzen sense cap mena de control i de filtre, i sense una mirada crítica i ètica. Nosaltres veiem el potencial dels videojocs per a treballar unes relacions més saludables amb l’entorn digital. Creiem que cal fer servir els videojocs de formes no convencionals i fomentar els seus usos educatius.

3. Què és la filosofia ‘Good Gaming’?

La filosofia ‘Good Gaming’ parla de jugar de manera més conscient i responsable, establint valors i aprenentatges que puguem traslladar a la nostra vida i al nostre dia a dia. La filosofia ‘Good Gaming’ és també crear un espai segur i saludable per a les noves generacions, i per a les generacions no tan noves, que ajudi a tenir millors relacions, tant en entorns digitals com en entorns presencials, a aprendre i posar en pràctica noves competències digitals i, a més a més, a desenvolupar habilitats essencials per al futur com el treball en equip.

4. Com treballeu amb infants, adolescents i joves?

A través dels videojocs, treballem el desenvolupament personal dels infants, dels adolescents i dels joves. A partir de veure com juguen o quin rol adopten durant el joc, podem detectar característiques i trets distintius d’aquella persona, si li agrada competir, si li agrada explorar o si li agrada compartir una estona amb les amistats, i orientar-los millor a ells i a les seves famílies. També, treballem les soft skills, és a dir, habilitats que una persona presenta de manera natural, com la comunicació, la presa de decisions o la resolució de conflictes.

5. I amb les famílies i les persones educadores?

Quan ens dirigim a les famílies i a les persones educadores, posem el focus en la gestió dels videojocs, de quins acords posar sobre la taula, de quines pautes establir o de quins límits marcar. També, volem que vegin i coneguin les motivacions que hi ha darrere o què es pot aprendre amb els videojocs. Intentem que sigui un espai molt pràctic i molt participatiu, on puguin compartir les seves experiències i aconsellar-se els uns als altres. La veritat és que sempre inicien la sessió amb moltes preocupacions i a poc a poc van desapareixent.

6. Finalment, heu treballat amb altres col·lectius?

La nostra investigació i la nostra experiència professional sobre els videojocs ens ha fet entendre que poden ser una gran eina per a col·lectius diversos, com, per exemple, professionals mitjançant activitats de team building o persones grans per a qui poden ser recursos per a potenciar les relacions socials, divertir-se i estimular les capacitats cognitives. En definitiva, els videojocs són un recurs molt versàtil i es pot adaptar a quasi qualsevol col·lectiu que tingui ganes d’aprendre en un entorn lúdic i motivant. Així doncs, us convidem a seguir les nostres xarxes i escoltar el nostre pòdcast ‘Jugando para el futuro’ a les principals plataformes digitals, on parlem amb persones expertes relacionades amb el sector del joc i l’aprenentatge per a redescobrir els videojocs.