El passat dijous 16 de novembre, la Capella del Museu d’Art Contemporani de Barcelona a la ciutat de Barcelona va acollir l’acte de lliurament dels guardons de la novena edició dels Premis DonaTIC. Prèviament, la Secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya havia rebut vuitanta-sis candidatures. Durant l'acte, es va reconèixer la tasca, la trajectòria professional i la projecció de set dones tecnòlogues i de dues iniciatives:
- Categoria Divulgadora: Àurea Rodríguez López
Llicenciada en Bioquímica amb postgrau en blockchain, és la creadora de #SINERGENTs, blog sobre innovació i sobre tecnologia per a tots els públics que actualment es publica a diversos mitjans de comunicació.
- Categoria Iniciatives Referents Empreses: Launch in Barcelona
La iniciativa STEM Women Congress té com a objectiu divulgar la ciència i la tecnologia i aconseguir més dones en les disciplines STEM. El projecte neix a la ciutat de Barcelona de la mà d’un grup de persones voluntàries.
- Categoria Iniciatives Referents Entitats/Institucions: Ajuntament d’Esplugues de Llobregat
La iniciativa +Dones3. Ciència, Talent i Tecnologia. pretén fomentar una igualtat efectiva i real d’oportunitats entre homes i dones al món científic i al món tecnològic mitjançant engrescadores propostes i activitats.
- Categoria Emprenedora: Conxi Pérez Andreu
Enginyera informàtica i especialista en intel·ligència artificial, és cofundadora i CEO de RollDBox Games, persones expertes en videojocs, i d’In Movement!, persones expertes en transformació organitzativa i digital.
- Categoria Professional: Mireia Colina Fatjó
Enginyera de Telecomunicacions i màster en tecnologies de seguretat i web, té una extensa trajectòria professional vinculada a les tecnologies digitals i disposa de 20 anys d’experiència al sector espacial.
- Categoria Estudiant TIC Universitària: Ainhoa Castaño Martos
Estudiant de doble grau d’Enginyeria Informàtica i d’Enginyeria Electrònica de Telecomunicacions, participa activament en diverses iniciatives de dinamització al Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona.
- Categoria Estudiant TIC Formació Professional: Emma Casadevall Hernández
Estudiant del Cicle Formatiu de Grau Superior d’Administració de Sistemes Informàtics i Xarxes, especialitzada en ciberseguretat, amb altres alumnes, ha dissenyat una aplicació mòbil amb intel·ligència artificial.
- Categoria Acadèmica/Investigadora: Aïda Valls Mateu
Enginyera informàtica i doctora en intel·ligència artificial, és especialista en anàlisi de dades i en sistemes de recomanació. La seva trajectòria universitària compta amb dues vessants: la docent i la investigació.
- Categoria DonaTIC Revelació: Alba Badia Rifà
Graduada en Enginyeria de Tecnologies Industrials, és presidenta i responsable de les operacions de llançament de Cosmic Research, associació estudiantil de la Universitat Politècnica de Catalunya de Terrassa.
Aquest cop, la categoria empresària va quedar deserta. També, es van entregar quatre mencions especials:
- Menció especial en ciberseguretat: Vanesa Daza Fernández
Llicenciada i doctora en Matemàtiques amb especialització en l’àmbit de la criptografia, actualment és vicerectora de Transferència del Coneixement i professora a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.
- Menció especial en aeroespacial: Anna Ferré Mateu
Reconeguda investigadora astrofísica en l’àmbit internacional, és referent en el camp de la formació i de l’estudi de les galàxies com a camí per a desvelar com és l’univers i com aquest es transforma de manera constant.
- Menció especial en cultura digital: Rosa Maria Gil Iranzo
Doctora en Informàtica i Comunicació Digital, promou la relació entre l’art i la tecnologia des de la ciutat de Lleida i crea complicitats amb entitats i projectes de proximitat i amb vessant humanista dins la tecnologia.
- Menció especial en requalificació o millora de les habilitats: Yolanda Moreno Arranz
Estudiant de Cicle Formatiu de Grau Superior en Desenvolupament d’Aplicacions Web, després de graduar-se en Traducció i Interpretació, va canviar de sector per a cursar estudis vinculats a les tecnologies digitals.
Prèviament, Gina Tost i Faus, secretària de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, i Liliana Arroyo Moliner, directora general de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, van dirigir unes paraules al públic. Ambdues van destacar el talent femení i el paper fonamental de les dones en el món professional, empresarial i acadèmic de les tecnologies digitals i van demanar a la ciutadania contribuir a donar a conèixer nous referents femenins contemporanis. El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, va ser l’encarregat de cloure l’acte de lliurament dels guardons de la novena edició dels Premis DonaTIC. Per primer cop, l’esdeveniment es va celebrar el passat dijous 16 de novembre, Dia Internacional de la Dona Emprenedora. La voluntat institucional va ser incidir en la necessitat de promoure l’apoderament, l’emprenedoria i el lideratge del talent femení i d’aconseguir que les dones participin plenament i en igualtat de condicions en el món laboral. En aquest sentit, després de 9 edicions i 707 candidatures, els Premis DonaTIC es consoliden com un guardó referent en el reconeixement del paper fonamental de les dones en els àmbits tecnològics, així com en la visibilització de nous referents femenins contemporanis per a infants, adolescents i joves de Catalunya.