La segona prova pilot de l’assistent virtual Cati buscarà ajudar les persones usuàries de l’Espai de la Gent Gran de la Seu d’Urgell a estar connectades, informades i segures.

Imatge del Punt Òmnia de la Seu d’Urgell
Imatge del Punt Òmnia de la Seu d’Urgell. 2025. Tipus de lletra: Punt Òmnia de la Seu d’Urgell. Llicència: Tots els drets reservats.

Aquest 2025, el Punt Òmnia de la Seu d’Urgell formarà part de la segona prova pilot de l’assistent virtual en llengua catalana Cati. Dissenyada per un jove estudiant de l’Alt Urgell, en Markus Urban, l’eina tecnològica està pensada per a millorar el benestar i la qualitat de vida de les persones grans. L’any passat, es va portar a terme la primera prova pilot del projecte de la mà de dotze persones usuàries del Punt TIC. L’acollida va ser molt bona i l’experiència va servir per a recollir idees i reflexions per a incrementar les funcionalitats de l’assistent virtual Cati. En aquesta línia, durant les properes setmanes, es desenvoluparà la segona prova pilot de l’assistent virtual en llengua catalana Cati, que comptarà amb la col·laboració de l’Espai de la Gent Gran de la Seu d’Urgell. Aquest cop, el Punt Òmnia de la Seu d’Urgell esdevindrà un espai referent en l’acompanyament digital de les persones grans. L’eina vol ajudar les persones usuàries de l’Espai de la Gent Gran de la Seu d’Urgell a estar connectades, informades, entretingudes i segures. En definitiva, l’assistent virtual en llengua catalana Cati va néixer com a resultat del projecte final de Batxillerat d’en Markus Urban, que va aconseguir el premi Exporecerca Jove a Catalunya i va participar en la competició International Science and Engineering Fair als Estats Units. Actualment, el projecte forma part de la iniciativa ‘Àrees Digitals’ de la Secretaria de Polítiques Digital de la Generalitat de Catalunya, de la Fundació Barcelona Mobile World Capital i de la Fundació i2CAT.