Aquest dissabte 20 de març a les 07:07:12h, des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan, el Govern llença el seu primer nanosatèl·lit aeroespacial. Donarà connectivitat IoT a tot el territori català, dins del marc de l'Estratègia NewSpace que impulsa la Generalitat de Catalunya.

Imatge de la Terra vista des de l'Espai exterior
Imatge de la Terra vista des de l'Espai exterior. Autor: Pexels. 2016. Llicència: BY-SA.

El nanosatélite ha estat desenvolupat per les empreses catalanes Open Cosmos i Sateliot en una aposta del Govern català per un sector en creixement que es preveu que generi 1.200 llocs de treball en els pròxims 4 anys i 280 milions d'euros de facturació. Actualment, l'Ecosistema New Space a Catalunya el formen més de 30 empreses emergents, algunes d'elles líders a escala mundial, i més de 13 centres de recerca i d'innovació.

La campanya 'Catalunya, ens posem en òrbita' dona a conèixer de primera mà els testimonis d'una nova generació de joves catalans que o bé s'han format a Catalunya, o bé desenvolupen projectes de recerca i investigació o treballen en el sector aeroespacial des de casa nostra. 

El llançament del nanosatélite ha estat batejat amb el nom de Enxaneta per nens i nenes de Catalunya, gràcies a un concurs organitzat per l'informatiu infantil del canal Super3, InfoK i promogut pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública amb la voluntat de fomentar les vocacions cientificotécnicas entre els infants. Es podrà seguir en directe a través del web de la campanya, en la qual ja està activada el compte enrere i des de la qual s'emetrà el senyal en directe 40 minuts abans de l'hora de l'enlairament.