Imatge d'un espai de coworking
.

Els punt TIC, rurals o urbans, són equipaments amb un enorme potencial per a crear espais de coworking, captant el talent i la innovació dels seus entorns i convertint-se en ecosistemes emprenedors, relacionats amb un nou model de treball basat en la col·laboració, la cooperació i l'intercanvi d'idees.

El curs s'ha dividit en 4 mòduls: “Coworking: concepte, origen i evolució”, “Com funciona un espai de coworking? Dia a dia i tipologies”, “Creació, desenvolupament i fidelització de la comunitat de coworkers” i “Eines i recursos de col·laboració. Comencem?”. El mòdul ha constat de 20 hores de formació repartides en 4 setmanes.

La figura del dinamitzador digital és un factor determinant i amb un valor afegit per a la generació, desenvolupament i fidelització de comunitats de persones. A més, actua com a agent generador de relacions online i offline. Per aquest motiu, el curs s'ha adreçat fonamentalment a persones dinamitzadores, coordinadores i/o gestores de telecentres i espais TIC.

 

L'opinió dels participants

En el curs han participat molts d'aquests perfils. La dinamitzadora del punt TIC – Òmnia Casa Caritat de Valls, Lluïsa Miralles, considera que “els nostres centres estan vivint moments de canvi i al menys, en el nostre punt, cada vegada es prioritza més el tema de suport a la millora de l'ocupabilitat de les persones”. Per aquest motiu, afegeix que tant el curs com la temàtica coworking són interessants “perquè van més enllà de la mera compartició d'un espai físic” i es suma “una voluntat de treballar de manera diferents que s'emmarca en aquestes noves tendències de compartir i col·laborar per a créixer i arribar més lluny”.

Una altra de les dinamitzadores de la Xarxa, la Mercè Fort de l'Infocentre de Santa Bàrbara, coincideix en que “la naturalesa dels nostres punt TIC és detectar necessitats i oferir serveix per cobrir aquestes necessitats”. La dinamitzadora de l'Infocentre considera que els telecentres “no són un subjecte passiu” i que cal “adaptar i reinventar el que poden oferir a la població de les nostres àrees d'influència”. I acaba “sense dubte, el coworking és una oportunitat per als nostres centres”.

Fort considera que la formació ha estat “molt positiva, tant pels continguts com pel format del curs. Els continguts han estat molt adients i la tasca del tutor ha estat genial”. Una opinió que comparteix la tècnica de l'Àrea d'Economia de l'Ajuntament de Palau-Solità i Plegamans, Roser Alegre, que fa una valoració “molt positiva per la facilitat d'accés al campus, la distribució i segmentació de continguts, les diferents formes d'avaluació, la varietat d'aprenentatges oferts i l'experiència del tutor”.

El curs ha estat organitzat des de la Fundació Esplai. El responsable de programes de formació i I+D de l'entitat, Isidre Bermúdez, apunta que aquesta formació “no és només interessant sinó també útil i imprescindible. Els telecentres i els espais TIC han de rellegir-se i actualitzar-se en funció dels temps que corren”. En aquest sentit, encoratja als dinamitzadors i dinamitzadores dels punt TIC a participar en properes edicions del curs perquè “és important que actuïn amb mentalitat emprenedora i innovadora, pilotant com a protagonistes l'evolució cap al nou, i imparable, model de telecentre”. També considera que el model coworking és aplicable als punt TIC com “una forma socialitzant i sumativa de l'emprenedoria. El veig també associat a una, encara embrionària, nova etapa dels telecentres, evolucionats com espais més virtuals, no tant centrats en un espai físic i en unes màquines i amb més serveis i presència al núvol”.

L'acció formativa ha estat impartida pel responsable de l'espai de coworking i punt TIC Co-Work-TIC de Sant Feliu de Llobregat, Pablo Muiño.