8 consells pràctics per a protegir el teu smartphone
8 consells pràctics per a protegir el teu smartphone. Autor: Pexels. 2020. Llicència: BY-SA.

1. Verifica que les aplicacions que descarregues provenen de fonts oficials

Les aplicacions són la vida principal que fan servir els ciberdelincuentes per a comprometre els dispositius mòbils. És temptador obtenir una aplicació de pagament gratis d'una botiga de tercers, però si bé és il·legal al principi, també té una alta probabilitat d'incrustar malware.

Les dues botigues oficials més populars: Google Play o Apple Store, normalment no permeten que les aplicacions de risc passin per la porta i fan almenys una primera capa de controls de seguretat que les botigues de tercers no fan. Per a evitar el malware, assegura't que les aplicacions que descarregues vinguin de fonts oficials i conegudes.

2. Llegeix bé els permisos que atorgar a les aplicacions

Avui dia, moltes aplicacions oficials requereixen permisos que realment no necessiten per a executar-se. En la majoria dels casos, les aplicacions sol·liciten accés a la ubicació, llista de contactes, SMS, micròfon, etc. per a recopilar dades relacionades i vendre'ls a empreses de màrqueting. Per a evitar que les teves dades es comparteixin, assegura't sempre d'atorgar només els permisos que realment es necessiten.

3. Actualitza automàticament les teves aplicacions

A vegades, les aplicacions malicioses arriben a les botigues oficials. A vegades, quan Google i Apple reben una alerta i les eliminen, no notifiquen als milers d'usuaris/es que encara tenen aquestes aplicacions en el seu dispositiu. Com a resultat, aquests dispositius estan infectats i les seves dades estan exposades.

Habilitar l'actualització automàtica de les nostres aplicacions en la configuració general garanteix que no estiguem utilitzant la versió d'una aplicació que està desactualizada i s'ha eliminat de les botigues oficials. En general, les actualitzacions d'una aplicació sovint vénen amb correccions de seguretat que no han d'ignorar-se.

4. Compte amb les xarxes d'accés públic

La xarxa és el segon vector principal d'atacs en dispositius mòbils. Les xarxes obertes no són necessàriament malicioses, però els hackers poden falsificar-les fàcilment i/o interceptar les dades que passen a través d'elles. Per tant, ha d'evitar processar dades confidencials o realitzar transaccions importants mentre estiguem connectats/des a una xarxa pública.

5. No deixis el teu NFC, Bluetooth i Wifi activats per defecte

Mantenir aquests canals sempre oberts, especialment si els fem servir regularment, té un cost. Quan activem el servei de pagament mòbil NFC, Wifi o Bluetooth, representa una porta oberta perquè els intrusos es connectin al teu dispositiu mòbil i extreguin dades.

6. Mantingues el teu sistema operatiu actualitzat

Regularment s'actualitzen noves versions dels sistemes operatius Android i iOS. Aquestes actualitzacions són una part crítica de l'estabilitat i seguretat dels sistemes, ja que inclouen millores de funcions, correccions i altres vulnerabilitats. Encara que actualitzar el sistema del teu dispositiu requereix poc o cap esforç, assegura't que no es veurà compromès per l'explotació de falles de seguretat conegudes.

7. No modifiquis el sistema operatiu sense coneixement

Si modifiques el sistema operatiu del teu telèfon intel·ligent (rootejar) per a beneficiar-te de característiques addicionals, t'exposes a comportaments maliciosos i intrusius. És important saber que el 75,1% de les aplicacions mòbils verifiquen automàticament l'estat de root / jailbreak dels dispositius per a executar comandos específics. Aquesta pràctica afebleix la resistència d'un dispositiu als atacs i posa en risc les dades personals i corporatives.

8. Realitza una còpia de seguretat de les dades del teu dispositiu

Les còpies de seguretat són molt importants, perquè permet guardar la informació del teu mòbil en cas de falla, pèrdua de dades o esborrats accidentals. Hi ha diverses formes per a fer-ho.

Una opció ràpida és la còpia a la targeta d'expansió o mitjançant el programari de sincronització del fabricador, que també pot recolzar dades com a favorits o les contrasenyes Wi-Fi. Aquest programari de sincronització fa còpies de seguretat periòdiques amb les dades i ajustos en aplicacions, missatges, diccionaris del teclat, entre altres configuracions. En connectar l'equip per a recarregar-lo a la PC es pot realitzar aquest suport.

Una altra alternativa són els serveis en el núvol que guarden les nostres fotos i/o arxius conforme es generen i també dades, agendes i contactes. L'important és tenir un esquema de suport disponible per qualsevol imprevist.