El 17 de maig se celebra el Dia Mundial d'Internet. Promogut per l'Associació d'Usuaris d'Internet i Internet Society, enguany se centra en l'alfabetització digital de la gent gran. T'informem sobre quatre activitats. Ens proposes alguna més?

Dia Mundial d'Internet
Dia Mundial d'Internet. Llicència: Tots els drets reservats.

Sota el lema "Internet per a la gent gran i l'envelliment saludable", el Dia Mundial d'Internet 2022 (#diadinternet) té com a tema centrat garantir la plena inclusió de la gent gran en aquesta nova societat digital i facilitar l'accés i l'ús de les tecnologies digitals que contribueixin al seu apoderament. Enguany han elaborat el #ManifestMayoresDigitales.

En l'actualitat s'observa l'increment de la connectivitat a la xarxa i la consolidació de l'economia digital, entre altres aspectes. No obstant això, es destaquen bretxes o diferències significatives en l'accés i velocitat de les xarxes, generant condicions de desavantatges i desigualtats en diversos països del món. L'envelliment de la població és la tendència demogràfica que definirà el segle XXI. Només a l'estat espanyol, el 20% de la població actual són persones grans.

Aquesta situació acompanyada de l'accelerada transformació digital en la qual ens trobem ha suposat que dispositius, serveis i tecnologies no estiguin sempre adaptades al col·lectiu dels majors impedint que puguin fer ús de serveis, veient minvats els seus drets i igualtat amb la resta de la població.

Quin és l'origen del Dia Mundial d'Internet?

El Dia Mundial d'Internet es va celebrar per primera vegada el 25 d'octubre de 2005, però poc temps després, la Cimera de la Societat de la Informació celebrada a Tunísia al novembre de 2005, va decidir proposar a l'Organització de les Nacions Unides (ONU) la designació del 17 de maig com el Dia Mundial de les Telecomunicacions i de la Societat de la Informació, traslladant el Dia Mundial d'Internet a aquesta data. Actualment totes dues dates se celebren el 17 de maig.

Quatre activitats per celebrar aquesta diada

1. Realitza una activitat al treu punt amb els materials del blog Punt TIC "Bretxa digital i gent gran"

La passada FiraGran, per a trencar amb la bretxa digital entre la gent gran. Des de la Xarxa Punt TIC vam elaborar una sèrie de tallers de capacitació digital per a gent gran. Aquí podeu trobar els continguts dels tallers: App La Meva Salut - CatSalut, Instagram, idCAT Mòbil, el correu electrònic.

2. Concurs de Fotografia “La tecnologia i la gent gran" organitzada per l'Associació d'Usuaris d'Internet

Fins al 21 de maig, des del teu punt TIC, podeu participar pujant una fotografia a twitter, instagram o facebook amb les etiquetes #fotoddi2022, #diadeinternet i #ddi2022 Cal seguir a @diadeinternet des de la xarxa que pugis la fotografia. Aquí trobaràs més informació.

3. Visita l'exposició "El país d'Internet" al Canòdrom. Ateneu d'Innovació digital i democràtica de Barcelona

"El país d'Internet" és el país més gran del món amb 4,66 bilions d’habitants. Aquesta exposició de Canòdrom i Domestic Data Streamer es pot visitar del 1 d’abril al 29 de juliol, de dilluns a divendres de 17 a 20h. A més, durant la setmana del Dia Mundial d'Internet, el Canòdrom ofereix visites guiades a l'exposició del 16 al 20 de maig. Consulta aquí els horaris disponibles.

4. Assisteix a les "Jornades DAR: Democràcia, Algoritmes i Resistències". Online/presencial.

Lafede.cat, juntament amb Algorace, Algorights i l’Espai Societat Oberta coorganitza les terceres jornades sobre Intel·ligència Artificials i Drets Humans els dies 26, 27 i 28 de maig. L’edició d’enguany porta per nom Jornadas DAR: Democràcia, Algoritmes i Resistències i constarà d’un seguit de trobades, presencials i online, per treballar per una intel·ligència artificial més democràtica, decolonial i respectuosa amb els drets humans. Les jornades se celebraran el 26, 27 i 28 de maig en tres localitzacions diferents: format Virtual (26 de maig), al Canòdrom de Barcelona (27 de maig) i a l’Espacio Afro de Madrid (28 de maig). Per a més infrmació i inscripcions, consulta el web.