Tallers i ponències

Aquí teniu una introducció a cada un dels tallers i ponències que vam gaudir a la trobada amb les seves presentacions.

Les persones de la Xarxa a la jdis


  TIC, robots i xarxes socials: cal un debat ètic

La invenció d’internet i la irrupció dels telèfons mòbils han propiciat l’aparició de les xarxes socials, un fenomen difícil de preveure fa tan sols un parell de dècades. Com tampoc ho era que els robots sortissin de l’àmbit estrictament laboral per donar pas als anomenats robots socials, que cada vegada veurem més assistint a discapacitats i persones grans, fent de recepcionistes o dependents en centres comercials, com a guies en fires i museus, actuant com a companys de joc de joves i adults, i, fins i tot, exercint de mainaderes i mestres de reforç. A la xerrada s'exposarà l'estat actual de la recerca en robòtica i intel·ligència artificial, i els dilemes ètics que planteja una societat com la descrita a "Enxarxats" (Males Herbes, 2017), una novel·la d'anticipació ambientada en el nostre present, una història inquietant sobre les possibilitats d'internet i sobre les responsabilitats i implicacions que comporta la nostra constant interacció a les xarxes.

Sra. Carme Torras Genís, (@carmetorras_ROB)
És professora d'investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). Va rebre M.Sc. Llicenciada en Matemàtiques i Informàtica per la Universitat de Barcelona i la Universitat de Massachusetts, respectivament, i un doctorat. Llicenciada en Ciències de la Computació per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). És membre d'ECCAI (2007), membre de l'Acadèmia Europea (2010), membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (2013) i redactora de l'IEEE Trans. sobre Robòtica.
 

  Projecte de digitalització i IoT Empresarial (Internet of things)

En els darrers 200 anys, les empreses s’han adaptat a les diferents onades d’innovació, des de la revolució industrial a la Internet industrial, passant per la revolució d’Internet. Cafès Cornellà ha incorporat les tecnologies IoT i Big Data per millorar la gestió dels seus productes i serveis i, en definitiva, oferir un cafè de la millor qualitat.
Sr. Pere Cornellà (@pere_cornella)
, Director General de Cafés Cornellà (@CafesCornella)


   Introducció al disseny 3D amb Tinkercad. 

Taller d'introducció a la fabricació digital a través de l'eina de disseny 3D Tinkercad una senzilla aplicació web d'ús intuïtiu que facilita treballar la creativitat a l'aula amb persones usuàries que no tenen cap noció de disseny. 
Sra. Lídia Santiago López (@lidiasalo) Dinamitzadora Punt TIC- Òmnia Torrelles de Llobregat

 


   Programa BiblioLabs 

BiblioLab és un programa de la Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM) que desenvolupa i dóna suport a accions que tenen com a finalitat l’accés al coneixement a través de l’experimentació i metodologies innovadores i creatives en un entorn col·laboratiu obert a la ciutadania.
Els projectes desenvolupats abasten diferents branques del coneixement, en moltes d’elles el factor tecnològic té un paper important com a eina vehicular. Així, es desenvolupen projectes purament tecnològics però també projectes científico-socials (nutrició, agricultura, astronomia, natura, etc.), projectes artístics (la música, les arts plàstiques o l’artesania) i projectes relacionats amb la lectura i l’escriptura, l’essència de les biblioteques.
En el marc de #BiblioLabXBM, durant el darrer any s’han programat més de 350 activitats en 90 biblioteques de la demarcació de Barcelona.
Sra. Marta Cano (@marta972), Gerent del Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.


   Noves eines d'innovació digital en les activitats dels Punt TIC. 

Programació, robòtica, fabricació i disseny digital o la internet de les coses. Aquest taller ens oferirà una mirada sobre les diferents eines que podem fer servir per introduir tecnologies i metodologies innovadores en la nostra pràctica diària en l'espai educatiu del punt.
Sr. Josep Oliveras (@pep_oliveras). Tècnic de l’Oficina de dinamització de la Xarxa Punt TIC.

 


 Diversitat funcional i TIC. 

L'any 2014 el Punt TIC, la biblioteca, el PIJ i l'àrea de promoció econòmica vam reformar l'espai que fins al moment havíem ocupat i vam passar a ser l'Smartcentre, un espai innovador i actualitzat obert a la ciutadania. Un dels espais de l'Smartcentre va passar a estar compartit amb el Centre Ocupacional APASA, una escola taller per a persones amb diversitat funcional amb diferents seus per la comarca. Des del minut zero, la complicitat i la implicació per ambdues bandes va generar una sinèrgia de col·laboració i treball conjunt per a facilitar la inclusió digital i social dels usuaris amb diversitat funcional i per conscienciar la resta d'usuaris de la realitat i el dia a dia d'aquest col·lectiu. Al llarg d'aquests anys hem dut a terme activitats i col·laboracions amb les que hem aconseguit la normalització de la convivència per part de tots els usuaris de l'Smartcentre.

Sra. Merce Fort (@MerceFortRod) i  alumnes del Centre Ocupacional APASA
Dinamitzadora del Punt TIC de Santa Bàrbara, SmartCentre

 


   Farem volar Scratch!!! (Taller Drons) 

Proposem, no només donar als joves el coneixement de la codificació i els drons, sinó també capacitar les habilitats d'autoaprenentatge, el pensament crític i la resolució de problemes. El taller ens oferirà una nova visió de com Scratch no sol serveix per crear aplicacions/jocs o gestionar petits robots. Volem ensenyar-vos com podem fer servir-ho per programar i resoldre reptes utilitzant un petit dron Tello. Els introduirem en l'última innovació pedagògica educativa STEM per practicar en els nostres espais educatius.
Sr. Natxo Varona ( @nvarona): Co Fundador a Educaires.org (@aeducaires)

 


   Autoavaluació del teu telecentre

Conèixer i aplicar TESPOP, una eina pràctica d'autoavaluació i reflexió dels nostres telecentres. Aquesta proposta és el resultat d'una Tesi Doctoral de la Facultat d'Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Sra. Paloma Valdivia (@hurukuta). Dinamitzadora Punt TIC Palau-solità i Plegamans, Professora de la Universitat Autònoma de Barcelona.

 


Itinerari introductori d'acollida i situació.

Tallers recomanats per a aquelles persones que són noves a la xarxa Punt TIC o que volen situar-se i entendre millor el funcionament d'aquesta com a tal, el seu maquinari i els seus professionals i funcions. Si acabes d'aterrar a Punt TIC, si t'acabes d'incorporar a aquesta xarxa, aquests són els teus tallers!

 Acollida – Què és Punt TIC?

Fa poc que formes part de la xarxa Punt TIC? Vols saber de primera ma quins serveis s’ofereixen? Què t’ofereix la xarxa i que pots oferir tu a la xarxa? Situació, organització, etc.
Sra. Anna Inglés (@annits), Directora de l’Oficina de dinamització de la Xarxa Punt TIC.

 


 Nova Maqueta Punt TIC – Omnia

Vols saber com funciona la nova maqueta, i resoldre dubtes? Necessites ajuda per a la configuració de les màquines? En aquest taller farem una repassada per les principals característiques dels nous equipaments dels PuntTIC i els Òmnia, i veurem quin és el programari que els acompanya.
Sr. Francesc Rambla, (@frambla), Tècnic de la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital.
Sra. Ilka Shosheva,(@IlkaSpasova), Tècnica Programa Òmnia DGACC de Departament de Treball, Afers Social i Famílies.

 


 Ser dinamitzador/ora

La figura clau dels punt tic és el seu o seva dinamitzador/ora.
Quin perfil és el d’aquest professional? Que significa dinamitzar? Cap a on va aquesta figura professional. Els futurs agents d’innovació. Metodologia basada en estudi de casos en petits grups i posada en comú amb tanda final de dubtes.

Documents de referència: http://punttic.gencat.cat/files/CAT_DETIC.pdf I http://punttic.gencat.cat/sites/default/files/proj_innovat.pdf

Sr. Antonio Jesús Collado Bolívar (@dinamitzaTIC), soci fundador associació de professionals de la dinamització social digital (http://dinamitzatic.cat)

 


Homeless Entrepreneur

Un/a #HomelessEntrepreneur és una persona sense llar que vol explicar la seva història i treballar per tornar a valer-se de nou per si mateixa. És una persona amb consciència que s'esforça per donar el millor de si, però que no compta amb els recursos, eines, la xarxa de contactes ni l'amor incondicional necessaris per canviar la seva situació. En moltes ocasions, el que els ajuda a sobreviure és el que també els impedeix avançar. Un/a HomelessEntrepreneur és la personificació de l'esperança.

Sr. Andrew Funk (@andrewfunkspain),
President of #HomelessEntrepreneur (@homelesspreneur)


 Punt TIC i perspectiva de gènere

Reflexió sobre el rol de les dones en l’ús i transformació de les eines tecnològiques i en la construcció de sobirania tecnològica en perspectiva de gènere, i com els Punt TIC poden treballar en aquest sentit.
Diamitzen la sessió
Sra. Mònica Acebo, Tècnica de la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital,
Sra. Núria Alonso Cortina (@nilska), Dinamitzadora digital, Sòcia de Colectic, SCCL i millor persona.


Identificació de reptes dels Punt TIC en matèria d’innovació social digital.

Els Punt TIC són centres de referència al territori, actors essencials a l’hora d’identificar reptes socials i ciutadans, així com part imprescindible per fer possible la participació ciutadana. Així, els Punt TIC donen veu a la ciutadania, incorporant-la com actor de la quàdruple hèlix.
Sra. Mercè Rua (@mruaf), Holon (@weareholon)