La Diana Perdomo i l’Albert González, les dues persones creadores del projecte ‘V-Tools’, han parlat sobre la iniciativa que busca prevenir el ciberassetjament i les violències. Llegeix més!

Imatge de ‘V-Tools’
Imatge de ‘V-Tools’. 2024. Tipus de lletra: ‘V-Tools’. Llicència: Tots els drets reservats.

La trobada virtual del mes de febrer va comptar amb la participació de la Diana Perdomo i l’Albert González, les dues persones creadores del projecte ‘V-Tools’. Des de la Xarxa Punt TIC, s’ha volgut compartir una estona amb elles per tal de poder saber més sobre la iniciativa que busca prevenir el ciberassetjament i les violències masclistes, així com fer front a la normalització de les violències.

1. En primer lloc, què és ‘V-Tools’?

‘V-Tools’ incideix sobre dos sectors claus, el sector digital i el sector de l’educació social, amb la voluntat de dissenyar i implementar projectes d’innovació social digital i innovació educativa. Creiem en la importància de la participació i de la cocreació i, per aquest motiu, treballem acompanyades de la comunitat per a identificar reptes i oportunitats i utilitzem el nostre coneixement i la nostra experiència per a generar solucions que tinguin un impacte positiu. Des de 'V-Tools', integrem tecnologia, creativitat i educació per a desenvolupar projectes innovadors que ajudin a millorar la vida de les persones i de les comunitats. Estem compromeses amb l’equitat, amb la sostenibilitat i amb la inclusió i, per això, busquem la transformació social amb les iniciatives.

2. Com va sorgir la iniciativa?

‘V-Tools’ va iniciar la seva travessa l’any 2017 amb l'ambició de transformar l'educació i la innovació social digital. Malauradament, la pandèmia va aturar temporalment el nostre impuls, però l’any 2023 van reprendre el projecte amb un enfocament fresc i adaptat a les noves realitats. La nostra missió principal és reduir la bretxa digital, empoderant la comunitat a través de les noves tecnologies de la informació i de la comunicació. També, busquem prevenir qualsevol forma de violència, creant espais segurs i d’aquesta manera, construir comunitats més fortes i més connectades. En essència, la combinació d’habilitats tecnològiques i de perspectives socials impulsa la visió i l’execució de ‘V-Tools’. La nostra meta central és oferir solucions digitals transformadores.

3. Quins projectes porteu a terme?

Actualment, estem implementant de manera activa dos projectes, tot i que també estem immerses en el disseny i la cocreació de nous projectes en col·laboració amb altres entitats del sector. El principal és ‘Si no ho vius, no ho sents’, un projecte d'innovació educativa que aprofita les noves tecnologies per a abordar qüestions existents tant dins del grup com a la societat. A través de l'ús de la realitat virtual com a eina pedagògica, aquesta iniciativa es concentra de manera destacada en la prevenció del ciberassetjament i de les violències masclistes, amb una especial atenció a les dinàmiques que es generen entre infants, adolescents i joves.

També, impulsem el programa formatiu ‘Inserjoves’, que busca oferir noves oportunitats educatives a les persones joves de la mà de les darreres tendències digitals i dinamitzem el Punt TIC Sant Cosme, un servei comunitari que promou l’empoderament digital de les persones veïnes de la localitat del Prat de Llobregat.

4. Qui participa en el projecte ‘Si no ho vius, no ho sents’?

En l’actualitat, portem a terme sessions immersives amb diversos centres educatius, tant d'educació formal com no formal, del territori català. En concret, el projecte ‘Si no ho vius, no ho sents’ està dissenyat per a infants, adolescents i joves entre els 10 i els 18 anys. De moment, l'acollida està sent molt positiva. Des de 'V-Tools', ens intentem adaptar sempre a les necessitats educatives específiques de cada grup i de cada centre educatiu.

5. Amb ‘V-Tools’, quins reptes teniu al davant?

En el context actual, és imperatiu adaptar-nos i proporcionar respostes concretes i viables a les noves necessitats socials i educatives. És imprescindible subratllar que en l'ús de les noves tecnologies, la seva democratització ha de ser un dret i no un privilegi, amb la finalitat de garantir l'accés universal. En concret, pel que fa a la realitat virtual, el nostre repte és generar nou contingut que abordi no només les situacions de violència entre infants, adolescents i joves, sinó també aquelles situacions que es donen amb altres col·lectius i amb altres sectors emergents de la societat amb la voluntat d’aconseguir canvis positius i transformadors.

Per a més informació, es pot enviar un correu electrònic a info@v-tools.es.