El projecte consta de quatre videojocs que tenen l’objectiu principal de crear entre els joves actituds d’empatia i solidaritat, alhora que ofereix els coneixements necessaris per a la resolució de conflictes sense violència. Els videojocs busquen fer reflexionar als adolescents mitjançant el joc sobre les pròpies accions i dota d’un conjunt d’eines pedagògiques als educadors per tal de sensibilitzar a la població destinatària sobre la necessitat d’eliminar la violència. Les regles que s’estableixen en el joc generen unes exigències que permeten al jove d’entre 11 i 16 anys definir el seu rol en l’entorn dels diferents entorns que es recreen al videojoc, ja que delimiten el que pot o no pot fer, regulen la subjectivitat i l’objectivitat i indiquen la manera de solucionar els conflictes. El joc, per tant, permet conèixer les característiques, les possibilitats i els límits de cadascú.
Els quatre jocs desenvolupats són:
1. Estima’t: per a l’eradicació de la violència de gènere (actualment en marxa)
2. Enraona’t: per a l’eradicació de la violència domèstica
3. Aventura’t: per a l’eradicació de la violència entre iguals
4. Allibera’t: per a l’eradicació de la homofòbia
Cal destacar el paper fonamental de l’educador, que es qui dirigeix les sessions formatives per tal de completar la tasca de conscienciació, reflexió i plantejament individual de cada jove. Alhora, es creu necessari facilitar la participació dels joves i educadors en les xarxes d’entitats que treballen per a la igualtat d’oportunitats i l’eradicació de la violència.
El projecte està destinat principalment als agents i gestors de l’educació, que són els responsables de l’aplicació d’aquesta eina de treball, tot i que els beneficiaris indirectes, són els joves entre els 11 i 16 anys. En total, prop de 30.000 seran els destinataris d’aquest projecte educatiu.
Les entitats
L’Acció Escolta de Catalunya, desenvolupadora del projecte, és una entitat que té la finalitat de contribuir a l’autoformació de ciutadans lliures i compromesos per tal de transformar la societat en un món millor i més just. D’altra banda, la Fundació Viure i Conviure de l’Obra Social de Caixa Catalunya, donant suport econòmic a aquest projecte, vol contribuir a donar resposta a les necessitats socials i educatives dels joves i, més concretament, a les necessitats de socialització i d'aprenentatge de la convivència, pilars bàsics de l'educació en totes les etapes educatives.
Font: Fundació Viure i Conviure Caixa Catalunya