Missatge d'avís

The service having id "_mobile_whatsapp" is missing, reactivate its module or save again the list of services.

Una eina pels drets i llibertats digitals de Catalunya oberta a la participació de la societat civil

Publicat el 10/07/2019
icona de so
Escolta l'article
veu dona | Inici
Primera sessió de participació ciutadana a la JdIS 2019
Primera sessió de participació ciutadana a la JdIS 2019, per Oficina Tècnica de la Xarxa Punt TIC. 2019. Llicència: BY-SA

Amb l’objectiu de treballar pels drets i les llibertats digitals de la ciutadania de Catalunya, el Govern de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Societat Digital del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya, ha presentat la Carta catalana per als Drets i les Responsabilitats digitals en col·laboració amb la societat civil.

La versió beta d’aquesta carta ha estat elaborada de manera participada a través d’un procés col·lectiu on han participat 250 persones expertes dels àmbits de l’Administració pública, persones rellevants provinents de l’activisme, del món empresarial, de l’àmbit jurídic, de la recerca i de les relacions internacionals i expertes en drets i responsabilitats digitals entre els que destaquen Joana Barbany i Freixa, Directora General de Societat Digital; Ricard Faura i Homedes, Cap de Servei d'Inclusió i Capacitació Digital; Simona Levi, activista pels drets digitals i co-fundadora de la plataforma Xnet; Tomàs Roy, Director de Estratègia de la Seguridad CESICAT de la Generalitat o Carme Torra, matemàtica i escriptora especialista en intel·ligència artificial i robòtica.

L'Oficina Tècnica de la Xarxa Punt TIC ha pogut participar en una d'aquestes sessions de cocreació i la primera proposta de contingut està previst que es tanqui a l’octubre, coincidint amb la commemoració de l’1-O.

Durant la Jornada de l'Internet Social #JdIS 2019 va tenir lloc la primera sessió de participació ciutadana on les persones assistents van donar la seva opinió en relació amb els drets i les responsabilitats proposats en la Carta. Ara, la proposta inicia una segona fase oberta a la participació d’entitats i ciutadania perquè facin les aportacions que creguin necessàries. Tothom hi podrà participar fins el diumenge 15 de setembre a través del web participa.gencat.cat.

La Carta recull drets humans fonamentals, drets digitals nous i emergents, i drets del segle XXI. La proposta els agrupa en els àmbits següents:

1. Accés universal a Internet.

2. Model de governança d’Internet obert, inclusiu i amb pluralitat i diversitat d’actors (multi-stakeholderism)

3. Llibertat d’expressió i d’informació

4. Innovació digital, creació, accés i distribució del coneixement

5. Protecció de dades i privacitat de la informació

6. Garantir la capacitació i la inclusió digital

7. Sobre l’ètica en l’ús de la intel·ligència artificial i la governança algorítmica

8. Mecanismes de salvaguarda dels drets digitals

Afegeix un nou comentari

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.
Imatge CAPTCHA
Introduïu els caràcters que es mostren a la imatge.