Missatge d'avís

The service having id "_mobile_whatsapp" is missing, reactivate its module or save again the list of services.

Un projecte sobre la gentrificació dels barris a Barcelona guanya el Repte Barcelona Dades Obertes

Publicat el 05/08/2019
icona de so
Escolta l'article
veu dona | Inici
Fotografia de la cloenda de la Segona edició del Repte Barcelona Dades Obertes el passat 8 de maig de 2019 a la Fabra i Coats
Fotografia de la cloenda de la Segona edició del Repte Barcelona Dades Obertes el passat 8 de maig de 2019 a la Fabra i Coats, per Ajuntament de Barcelona. 2019. Llicència: Tots els drets reservats

Per impulsar la incorporació de les dades obertes com a recurs educatiu, l'Ajuntament de Barcelona organitza el Repte Barcelona Dades Obertes. Enguany, un projecte sobre la gentrificació als barris s'ha endut el primer premi.

L'obertura de dades públiques o Open Data consisteix en posar la informació que posseeix el sector públic a l'abast de tothom en formats digitals, estandarditzats i oberts, seguint una estructura clara que permeti la seva comprensió, facilitant l'accés a aquesta informació per tal de fomentar la seva reutilització. 

D’aquesta forma la societat, ciutadania, empreses, universitat i qualsevol pot accedir-hi fàcilment a la informació pública en formats oberts per tal que tothom en pugui fer ús i fomentar que siguin utilitzades per tot allò que es desitgi.

El programa Repte Barcelona Dades Obertes, treballa per a incrementar el nombre de persones amb coneixements i habilitats per tractar les dades obertes i així puguin aprofitar-ne tots els beneficis que comporta. S’adreça preferentment a l'alumnat 3r, 4t d’ESO i cicles formatius dels centres educatius de la ciutat de Barcelona, tutelats pel professorat el qual té la possibilitat d'inscriure's a un pla formatiu específic.

Utilitzant les dades disponibles al portal Open Data BCN, l’alumnat analitza diversos aspectes de la nostra ciutat i de l’activitat dels seus habitants. A partir d’una selecció prèvia els projectes finalistes es defensen davant d’un jurat composat per professors universitaris i reconeguts experts en anàlisi de dades, que premia els millors valorats. El concurs culmina amb un acte públic final de presentació dels projectes.

Durant l'edició 2019, 260 estudiants de 3r i 4t d’ESO i de cicles formatius de vuit instituts, amb el suport dels seus docents, hi han participat. A la gal·la de clausura celebrada el passat dimecres 8 de maig, van intervenir per videoconferència experts internacionals de l'Estat Espanyol, dels EUA, Països Baixos i Japó. Es van presentar 8 projectes finalistes dels diferents centres participants sobre temàtiques molt diverses com la gentrificació, l'evolució del comerç, els processos migratoris, els drets dels animals o l'economia dels barris.

L’Institut Vila de Gràcia amb el treball "La gentrificació als barris a Barcelona" va guanyar el primer premi d'aquesta segona edició amb l’elaboració d’un índex de gentrificació per als barris de Barcelona, elaborat pels alumnes a partir de l’anàlisi de dades obertes publicades al portal Open Data BCN

S'hi podran presentar candidatures a la Tercera edició del programa a partir del 17/02/2020 fins el 17/04/2020. Les bases estaran disponibles en breu a través del portal web de Open Data BCN.

Afegeix un nou comentari

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.