El passat dijous 29 de juny, es va organitzar la Jornada de dinamització de la Internet Social 2023. En total, un centenar de persones van participar presencialment en la reeixida trobada anual de la Xarxa Punt TIC i una trentena de persones ho van fer telemàticament. L’acte, que es va portar a terme a les instal·lacions del Districte Administratiu, que es troben al carrer Foc número 57 de la ciutat de Barcelona, va començar a les 9.30 hores amb l’acreditació de les persones participants. Tot seguit, a les 10.00 hores, es va realitzar la salutació oficial per part del cap del Servei d’Inclusió i Capacitació Digital, Ricard Faura. «Espero que la jornada sigui molt profitosa sempre amb aquesta mirada de compartir i de crear sinergies amb les altres persones», va afirmar Faura.
A continuació, a les 10.05 hores, es van compartir dues iniciatives impulsades per la Generalitat en l'àmbit digital. En primer lloc, Carolina Cuadrado i Esther Hidalgo del Servei de Formació Professional per a la Inserció Laboral del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) van parlar del Programa ADA de formació digital de dones en situació d'atur prioritàriament de municipis de menys de 30.000 habitants. «La pandèmia va posar de manifest que hi havia una bretxa digital que s'agreujava més en el cas de les dones. Fins ara, s'han format a més de 6.000 dones en el marc del programa ADA. Actualment, oferim 118 especialitats i 17 itineraris com, per exemple, xarxes i sistemes, impressió 3D, big data, imatge i so o ciberseguretat. Per a accedir a aquests ajuts, als quals poden optar les entitats adherides a la Xarxa Punt TIC, els centres hauran de sol·licitar la seva inscripció al Registre d’Entitats de Formació del SOC», van explicar Cuadrado i Hidalgo.
En segon lloc, Ester Manzano, directora general de Serveis Digitals i Experiència Ciutadana, i Marta Sabaté, responsable de l’Àrea d’Analítica i Millora de l’Experiència Ciutadana, van parlar de l’anàlisi de l’experiència de la ciutadania en la seva relació amb l’administració pública. «Volem generar un efecte wow quan la ciutadania es relaciona amb l'administració pública. Les unitats que volen fer els testejos són unitats valentes, disposades a escoltar a la ciutadania i fer els canvis necessaris per a millorar els seus serveis. A hores d’ara, comptem amb 1.861 persones voluntàries que de manera regular ens ajuden a testejar els serveis públics abans de la seva posada en funcionament o a millorar els serveis públics existents. Estem molt agraïdes perquè la ciutadania ens regala el seu temps, però necessitem més persones voluntàries als testejos», van exposar Manzano i Sabaté.
Posteriorment, a les 10.45 hores, es va iniciar un espai de networking amb converses dinamitzades per tal que les persones participants aprofitessin per a establir sinergies i possibles col·laboracions. En aquest sentit, el públic va escollir conversar sobre cinc temes: bretxa digital d’ús, bretxa digital de coneixement, bretxa digital d’accessibilitat, intervenció amb gent gran i Programa ADA. També, es va realitzar una fotografia de família.
Tot seguit, a les 11.45 hores, van començar els tallers i els espais de conversa, que es van portar a terme de manera simultània. En primer lloc, d’11.45 a 12.45 hores, es va organitzar un espai de conversa sobre iniciatives adreçades a la capacitació digital de la joventut amb Pau Tarrés, responsable de Programes d’Emancipació i XNEJ a l’Agència Catalana de la Joventut, i un taller al voltant de la sensibilització i de la introducció a la formació en codi a càrrec d’Andrea Espeso de CodeWomen. Per una banda, Espeso va afirmar: «La nostra missió és proporcionar les eines perquè els col·lectius migrants puguin accedir a construir un futur. En aquest sentit, des d'Open Cultural Center, vam fer el primer curs de codi per a persones migrades l'any 2019 i ràpidament vam identificar que les dones no interactuaven igual a classe. El projecte CodeWomen és un suport extra per a les dones migrades». Per l’altra banda, Tarrés va explicar: «Volem promoure el foment de la participació del jovent, fer-los partícips de les decisions i alhora corresponsables. Hi ha molts perfils juvenils amb diverses necessitats. L'objectiu és atendre a tota la diversitat. També, hem de treballar la confiança del jovent, escoltar-los i aprofitar totes les oportunitats d'interacció amb ells i elles. No hem de donar una resposta uniforme. Cal adaptar-la a les necessitats de cada jove i de cada territori. Per aquest motiu, necessitem crear aliances entre entitats i administracions».
En segon lloc, de 12.45 a 13.45 hores, es va organitzar un espai de conversa sobre iniciatives adreçades a la capacitació digital de la gent gran amb Laia Sánchez, responsable del SeniorLab al CitiLab, i un taller al voltant de l’aprenentatge de competències computacionals a través de jocs desconnectats a càrrec de Lady Pazmiño de Punt Òmnia Colectic. Per una banda, Sánchez va manifestar: «El Citilab de Cornellà es va convertir en un dels primers laboratoris ciutadans de tota Europa. En aquests espais, la ciutadania pot formar part dels processos d'innovació. No només escolten, sinó que també formen part en primera persona del disseny i de la creació dels projectes. El Sèniorlab és un espai on aprendre sobre les noves tecnologies d'informació i de comunicació, on participar de projectes europeus i molt més. El fet important és oferir un espai, on se sentin còmodes, protegides i acompanyades. Els hi donem el nostre temps i ells i elles decideixen participar i compartir les seves ganes amb nosaltres». Per l’altra banda, Pazmiño va confessar: «La millor metodologia perquè les persones usuàries aprenguin és l'assaig i l'error. En el taller, hem gaudit de tres dinàmiques per a aprendre a través de jocs desconnectats que es poden aplicar amb col·lectius diversos com el jovent o les persones grans».
Seguidament, a les 13.45 hores, la directora general de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, Liliana Arroyo, va introduir l'estudi sobre la bretxa digital a Catalunya. «Aquest estudi ens ha de servir per a fer millor l'administració pública i ajustar les polítiques públiques», va declarar Arroyo. Tot seguit, a les 13.50 hores, es va presentar l’estudi sobre la bretxa digital a Catalunya a càrrec de Marta Bricall, sènior manager KPMG ASESORES S.L. «Una part de la població de Catalunya continua exclosa de l’accés, de l’ús i del coneixement de les noves tecnologies d'informació i de comunicació. Actualment, els factors que determinen la bretxa digital són els recursos econòmics i l'edat. Les bretxes digitals afecten especialment els col·lectius més vulnerables i són motius pels quals aquests perden oportunitats laborals, formatives i econòmiques», va puntualitzar Bricall.
A continuació, a les 14.15 hores, la directora general de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, Liliana Arroyo, va explicar l'acció coordinada de diferents departaments de la Generalitat de Catalunya amb l'objectiu de combatre la bretxa digital a Catalunya: el pla de xoc contra la bretxa digital i la xarxa de centres de capacitació digital i va realitzar el comiat oficial de la reeixida trobada anual de la Xarxa Punt TIC. «Des de la Generalitat de Catalunya, impulsem programes, projectes i iniciatives per a fer front a les tres bretxes digitals identificades: bretxa d'accés, bretxa d'ús i bretxa de coneixement, que a més són travessades per una bretxa de gènere. Tant de bo un dia poder deixar enrere aquests obstacles digitals i avançar cap a la plena inclusió digital. Comptem amb la vostra implicació i la vostra feina per a aconseguir-ho», va compartir Arroyo. La Jornada de dinamització de la Internet Social 2023 va acabar amb un brindis.
La Jornada de dinamització de la Internet Social 2023 a Flickr
La Jornada de dinamització de la Internet Social 2023 a Twitter
La Jornada de dinamització de la Internet Social 2023 a YouTube. Resum
La Jornada de dinamització de la Internet Social 2023 a YouTube. Part 01
JDIS 2023: Benvinguda i iniciatives de la Generalitat en l'àmbit digital
La Jornada de dinamització de la Internet Social 2023 a YouTube. Part 02
JDIS 2023: Iniciatives adreçades a la capacitació digital de la joventut
La Jornada de dinamització de la Internet Social 2023 a YouTube. Part 03
JDIS 2023: Iniciatives adreçades a la capacitació digital de la gent gran
La Jornada de dinamització de la Internet Social 2023 a YouTube. Part 04
JDIS 2023: Presentació de l'estudi sobre la bretxa digital a Catalunya
La Jornada de dinamització de la Internet Social 2023 als mitjans de comunicació:
- Xarxanet: JDIS 2023: El 60% de la població catalana té habilitats avançades en tecnologia