Traspassar l’espai, traspassar el temps
Traspassar l’espai, traspassar el temps.

Com l’aparició de la versió catalana de l’OpenOffice 3.0, a càrrec de Softcatalà.org, la coneguda associació sense ànim de lucre que tant ha fet per a la catalanització del programari. Podeu trobar un comentari sobre aquesta versió, sobre les possibilitats i qualitats del mateix OpenOffice i fins i tot descarregar-lo a partir d'aquesta adreça. D’aquí a poc en parlarem.

Avui, però, tractarem de dues novetats aparegudes no fa gaire que trenquen la barrera del temps i de l’espai i que aporten noves, insòlites –i encara insospitades- possibilitats.

 

Google StreetView

I és que l'aplicació StreetView de Google Maps (visió a peu de carrer d’innombrables paisatges urbans del món) està cridada a tenir una repercussió més que notable. Entreu a StreetView, per exemple fent clic aquí, i aneu fins a Barcelona a través dels mapes.

Col·loqueu-vos sobre la Plaça de Catalunya. Amb un doble clic, per exemple, sobre el Passeig de Gràcia s’obrirà una finestra a través de la qual podreu anar pujant Passeig amunt fins a veure la Pedrera o més amunt podreu anar pujant per la Diagonal girant a banda i banda per veure els edificis de cada cantó. Amb un petit entrenament dominareu les tecles i el zoom i aviat us adonareu de les extraordinàries possibilitats que pot tenir el perfeccionament d’un sistema d’aquest tipus. És veritat que cal assegurar la privacitat de les persones que casualment apareixen a les imatges però un cop s’hagi salvat aquest aspecte, hagi millorat la resolució i s’hagi estès la captació d’imatges urbanes i monumentals, és evident que el recorregut virtual per qualsevol serà perfectament possible, amb les implicacions turístiques i econòmiques (amenaces i també oportunitats) que tot just comencen a endevinar-se.

 

Hemeroteca de la Vanguardia

Si StreetView trenca les limitacions de l’espai, una altra aplicació, accessible també des de fa pocs dies, trenca la barrera del temps. Es tracta de l’accés lliure i gratuït a l’hemeroteca de la Vanguardia, que ens fa possible la lectura completa d’aquest diari des de 1881. Són 127 anys de publicació que comprenen esdeveniments fonamentals de la vida del país, que es posen a disposició de tots els ciutadans, no solament pel que fa a la informació directa dels fets, sinó també a tot el seu entorn, com els comentaris de tots els col·laboradors del periòdic i, lògicament, la publicitat, que sempre diu moltíssim sobre la manera de viure d’una societat. Aquest tresor informatiu (accessible per dates, per temes, per noms de persona…fent clic aquí) té una importància cultural i històrica molt gran. No és només la curiositat de saber, per exemple, què va passar el dia que vam néixer. Sinó com es van viure grans esdeveniments com l’exposició de 1888, la guerra de Cuba i Filipines, la Setmana Tràgica, la dictadura de Primo de Rivera i l’adveniment de la República, posem per cas. O el darrer diari de la Barcelona republicana i el primer de la Barcelona franquista, separats tan sols per un dia en què la Vanguardia no va aparèixer. O altres grans esdeveniments del segle vint, com la mateixa crisi econòmica de l929, l’esclat i desenvolupament de les guerres mundials, l’arribada a la lluna, la caiguda de l’URSS, etc.

Més enllà de l’espai físic i del temps. Malgrat tots els greus problemes de la vida diària, Internet no deixa de sorprendre’ns.