Enguany se celebra la 7a edició de la ROBOCAT, que s'ambienta en la temàtica de l'agricultura sostenible. les inscripcions dels equips finalitzen el 12 de febrer de 2023.

Robocat 2023
Robocat 2023. 2022. Tipus de lletra: Associació El Racó dels Robotaire.

El repte de l'edició 2023 de la ROBOCAT, impulsada per l'associació El Racó dels Robotaires, s’ambienta en la temàtica de l’agricultura sostenible. Amb una població mundial que s’espera que arribi al voltant dels 9.700 milions de persones el 2050 i una demanda mundial d'aliments que es preveu que augmenti almenys d’un 70%, el fet de produir aliments suficients per alimentar a tota la població resultarà un repte global formidable i crític.

Les solucions robòtiques tenen el potencial de reduir les tasques més feixugues dels treballadors/es agrícoles, millorar la puntualitat de les operacions i compensar l'escassetat de mà d'obra, que es produeix especialment durant els períodes de màxima collita. Tot i això, encara que aquestes solucions semblin gairebé utòpiques, segueix havent-hi interrogants. Es plantegen algunes preguntes, com ara:

  • Quin és el futur d'aquestes tecnologies als països en desenvolupament?
  • Quina és la seva adaptabilitat als contextos socioeconòmics dels petits agricultors?
  • Com podem passar de les actuals i sovint insostenibles pràctiques agrícoles a altres de més innovadores i harmonioses amb l'entorn natural?

El repte consisteix a recollir tres tipus de fruits per equips, i portar-los a la zona designada de recollida durant els 2 minuts de partida. Els tornejos locals seran Mataró, Barcelona i Girona i la Gran Final se celebrarà el dissabte 13 de maig de 2023 a Olesa de Montserrat (Barcelona).

Com inscriure un equip?

El període d’inscripcions de la ROBOCAT 2023 finalitza el dia 12 de febrer de 2023. El màxim nombre d’equips que es poden inscriure per centre educatiu, empresa, institució o entitat és de sis. Els equips estan formats per un màxim de 6 membres. Hi ha diferents modalitats d'inscripció que pots trobar aquí.

Quines són les tres categories de competició?

Hi ha tres categories de competició:

  • Júnior: estudiants de 5è i 6è curs d’Educació Primària i de 1r i 2n curs d’Educació Secundària Obligatòria
  • Sènior: estudiants de 3r i 4t curs d’Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà  
  • Adults: estudiants d’Universitat, Cicles Formatius de Grau Superior i participants que no formin part de cap de les categories anteriors

Cada equip té un entrenador/a o mentor/a. En el cas de tenir més de 18 anys, l’entrenador o mentor pot coincidir amb un dels participants de l’equip.

A més l'associació El Racó dels Robotaires posa en marxa Noies ROBOCAT amb l’objectiu de fomentar les vocacions STEM entre les nenes i noies de fins a 18 anys a través d’un programa de beques atorgades a centres educatius, empreses, entitats i particulars que vulguin participar en el concurs. Els requisits per a participar en el programa Noies ROBOCAT, són:

  • Formar equips d’infants i joves de fins a 18 anys
  • Formar equips de com a mínim 5 membres
  • Formar equips d’un mínim de 3 noies
  • Compromís de participació en el programa durant 1 any
  • Participar per primera vegada a la ROBOCAT
  • Es limita a una inscripció per centre educatiu, entitat, empresa o institució

La sol·licitud no implica la participació automàtica en el programa. Superats els criteris de selecció, les places disponibles per a participar en el programa s’atorgaran per odre de sol·licitud i segons el finançament disponible.

Quina és l'estructura del campionat?
 

  • Micro-ROBOCAT: petits tornejos auto-organitzats per centres educatius, entitats, empreses o institucions on hi participen un mínim de 2 equips. Aquests tornejos donen accés a les fases territorials de la
  • Fases territorials: tornejos coorganitzats entre l’associació El Racó dels Robotaires i els socis territorials de la competició -centres educatius, entitats, empreses i institucions-. Donen accés a la Gran Final.
  • Gran Final: torneig final amb els equips millor classificats a les fases territorials.