La Universitat Pompeu Fabra analitza la implementació d’algoritmes d’intel·ligència artificial perquè naus no tripulades dissenyin trajectòries. T’ho expliquem!

Imatge de dron
Imatge de dron. 2016. Tipus de lletra: Pixabay. Llicència: BY-SA.

Amb la col·laboració de la Universitat de Califòrnia a Irvine (UCI), la Universitat Pompeu Fabra (UPF) treballa en un projecte de recerca per a desenvolupar un nou sistema tecnològic que permeti activar xarxes de drons intel·ligents per a automatitzar el control dels incendis forestals. La investigació buscarà donar resposta a un dels principals problemes amb què es troben els drons en aquestes situacions: la gran majoria funcionen de manera individual i requereixen la intervenció humana per a ser activats i per a interpretar les dades que capten des del cel. En conseqüència, les persones investigadores volen dissenyar una sèrie d’algoritmes basats en intel·ligència artificial que permetin a les naus no tripulades predir i executar les trajectòries que hauran de fer tenint en compte variables com el tipus d’incendi o la zona en què hauran d’actuar. Així mateix, a través de la comunicació sense fils, els drons intel·ligents podran actuar de manera coordinada i enviar les dades a les persones operadores sense la necessitat de posar en perill, per exemple, a les persones pilots dels helicòpters.

Paral·lelament, el projecte de recerca buscarà trobar solucions per altres restriccions de l’ús de drons intel·ligents en aquests contextos com, per exemple, la dificultat en la gestió manual o les limitacions tècniques vinculades amb el consum d’energia i amb la capacitat de recàrrega, així com la recerca de mecanismes que evitin la col·lisió amb altres objectes o que pateixin interferències de comunicacions.