La fotònica és la ciència de la llum. Diuen que el segle XXI dependrà tant de la fotònica com el segle XX de l'electrònica. Si vols aprofundir més, en aquest article t'expliquem tot el que necessites saber sobre ella, les seves característiques i beneficis.

Sensors intel·ligents detectaran la pol·lució mediambiental a la velocitat de la llum
Sensors intel·ligents detectaran la pol·lució mediambiental a la velocitat de la llum. 2016. Tipus de lletra: IBM España Flickr. Llicència: Tots els drets reservats.

La fotònica és la tecnologia de generació, control i detecció d'ones de llum i fotons, que són partícules de llum. Les propietats de les ones i els fotons es poden utilitzar per a explorar l'univers, tractar malalties i, fins i tot, resoldre crims. La fotònica sustenta les tecnologies de la vida quotidiana, des de telèfons intel·ligents fins a computadores portàtils, Internet, instruments mèdics i tecnologia d'il·luminació.

Personal científic ha estat estudiant la llum durant centenars d'anys. Els colors de l'arc de Sant Martí, per exemple, són només una petita part de tota la gamma d'ones de llum, denominada espectre electromagnètic. La fotònica explora una gamma més àmplia de longituds d'ona dels raigs gamma de ràdio inclosos els raigs X, l'ultraviolat i l'infraroig.
 

Quina és la seva importància?

La fotònica es troba en les càmeres digitals i en les pantalles dels nostres telèfons mòbils i és fonamental per a la fabricació dels circuits integrats que la componen. A més, la parla i les dades que enviem i rebem a través dels nostres telèfons intel·ligents es transformen en polsos de llum a través de xarxes subterrànies de fibra òptica, igual que els textos, música, imatges i vídeos que arriben als nostres dispositius quan naveguem per la web.

A més, la llum artificial pot prolongar la durada del dia, utilitzar-la per a activitats recreatives i productives i brindar major seguretat. La luminotècnia no ha parat d'evolucionar, en la cerca de sistemes d'il·luminació més eficients, versàtils, econòmics i respectuosos amb el medi ambient, passem de les veles als LED.

Els LED són cada vegada més utilitzats en semàfors, fars d'automòbils i en les llars, a més, són capaços d'encendre's i apagar-se per períodes curts de temps, imperceptibles per a l'ull humà, la qual cosa permetrà que els nostres sistemes d'il·luminació ens serveixin simultàniament durant diversos anys Il·luminació i ens proporcionen connexió a Internet. Aquesta tecnologia emergent es diu Li-Fi.

Quins són els beneficis?

La fotònica s'utilitza en el nostre dia a dia: lectors de codis de barres en els supermercats, reproductors de DVD, pantalles de televisió i comandaments a distància en les nostres llars, projectors i sistemes de videovigilància als cinemes, etc. Detecció de bitllets falsos, agricultura, sensors, visió artificial, microscopis, telescopis, làsers, indústria automotriu, la gamma d'aplicacions és tan àmplia que encara queden moltes innovacions per arribar.

Hi ha països que entenen que la fotònica jugarà un paper important en l'economia mundial. La UE considera la fotònica combinada amb la microelectrònica i la nanoelectrònica, la nanotecnologia, la biotecnologia, els materials avançats i la tecnologia de fabricació avançada com una tecnologia clau, que és horitzontal, i s'aplica en un gran nombre d'indústries. Aquestes tecnologies clau donaran als països i regions que les desenvolupin i les utilitzin un lideratge en la creació d'economies avançades, sostenibles i més ecològiques.