De la mà de deu persones dinamitzadores de la Xarxa Punt TIC, des de l’Oficina Tècnica i de Dinamització de la Xarxa Punt TIC, hem elaborat un llistat de deu recomanacions literàries vinculades amb les noves tecnologies, les dones tecnòlogues, la innovació social digital, la intel·ligència artificial, la cultura digital i molt més.
Aquest Sant Jordi, tria un llibre TIC!
1. ‘El lideratge de les formigues’ d’Áurea Rodríguez
La Mercè Marcé del Punt TIC Vilafranca Virtual - Oficina Municipal de Treball el recomana: «Es tracta d’una faula a mig camí entre la ciència-ficció i la realitat relacionada amb el paper de la tecnologia i el lideratge col·lectiu en una era dominada per la intel·ligència artificial. Es tracta d'una lectura que indueix a replantejar i a reflexionar sobre el tàndem conformat entre la tecnologia avançada i el nostre potencial com a éssers humans».
2. ‘Dones de ciència, tecnologia i pensament’ de Marta Aymerich i Àngels Fitó
La Núria Ciller del Punt TIC de la Biblioteca Municipal de Cervelló el recomana: «El llibre busca inspirar noves generacions, especialment nenes i noies, a seguir carreres en disciplines STEAM, ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques, on la presència femenina ha estat històricament minsa. La proposta és una invitació a reivindicar el llegat de les dones en els camps de la ciència i la tecnologia, tant històricament com avui».
3. ‘El problema dels tres cossos’ de Liu Cixin
La Mar Cases del Punt TIC Centre Cultural Can Gruart de Vilablareix el recomana: «Quan la tecnologia es converteix en la porta d’entrada a un enigma còsmic, només les persones més atrevides s’atreveixen a seguir-ne el rastre i descobrir les respostes. Així doncs, et qüestionaràs allò que saps sobre la ciència i l’univers?».
4. ‘Rehumanitzant la tecnologia’ de Joana Barbany
La Mercè Fort del Punt TIC Smartcentre de Santa Bàrbara el recomana: «La tecnologia ben utilitzada ens apropa, però la tecnologia mal gestionada ens pot desconnectar de nosaltres mateixos i del nostre entorn. Per aquest motiu, cal trobar l’equilibri entre el món digital i el món real. La tecnologia ens connecta, però som nosaltres mateixos qui hem de decidir com fer-la servir per aconseguir el nostre benestar i la nostra comoditat».
5. ‘Futurs Genis: Robòtica i intel·ligència artificial’ de Carlos Pazos
La Lady Pazmiño del Punt Òmnia Raval - Colectic el recomana: «A través d’una aventura plena de curiositats i de descobriments, la Valentina i en Turing ens introdueixen dins del món de la robòtica, dels algoritmes i de la intel·ligència artificial. Amb un llenguatge senzill i unes il·lustracions divertides, aquest bonic llibre acosta la tecnologia a les criatures. Una invitació divertida a explorar el futur amb ulls d’infant i amb esperit científic».
6. ‘Intel·ligència artificial, naturalment’ de Núria Oliver
La Laura Herrero del Punt Òmnia Gornal el recomana: «La doctora Núria Oliver és una de les més reconegudes especialistes en intel·ligència artificial en l’àmbit internacional. El seu llibre és un manual de convivència entre persones humanes i màquines perquè la tecnologia esdevingui un benefici per a tots i per a totes».
7. ‘Les idees de l’Ada’ de Fiona Robinson
L’Esther Gibert del Punt TIC Palau el recomana: «Inspirada en la vida real de l’Ada Lovelace, la primera programadora de la història, narra la història d’una nena que va somiar amb màquines intel·ligents molt abans que aquestes existissin. Amb il·lustracions precioses, aquest llibre ens descobreix com la creativitat i les matemàtiques poden canviar profundament el nostre món, la nostra realitat i el nostre dia a dia».
8. ‘La primavera de la intel·ligència artificial’ de Carmen Torrijos i José Carlos Sánchez
L’Anna Planells del Punt TIC Servei Municipal d’Ocupació el recomana: «La intel·ligència artificial està revolucionant el món, però és realment intel·ligent o només ho sembla? Aquest llibre t’ajuda a entendre com funciona, desmuntant mites i explicant amb exemples sorprenents el seu impacte en el nostre dia a dia. Amb un to amè i exemples enginyosos, desxifra la tecnologia que hi ha darrere dels grans models de llenguatge».
9. ‘La filosofia política de la intel·ligència artificial’ de Mark Coeckelbergh
En Jordi Mateu del Punt Òmnia Sant Antoni el recomana: «Aquest llibre va de com la intel·ligència artificial afecta la democràcia, el poder, la justícia i la societat, convidant a reflexionar sobre la governança necessària per a aquesta tecnologia transformadora. Tot i la temàtica, no és un llibre feixuc i remou des de la primera pàgina».
10. ‘Makers: la nova revolució industrial’ de Chris Anderson
En Juan Manuel Montero del Punt TIC Centre Cívic Vista Alegre (On Lab) el recomana: «Una lectura que et farà donar una volta a la possibilitat de fer-te tu mateix les teves coses i cobrir les teves necessitats. Un llibre que et farà volar la teva imaginació i permetre desenvolupar la teva creativitat des d'una mirada tecnològica».
Així doncs, quina serà la teva elecció per viure un #SantJordiTIC?
#LlibresTIC